Alle holdt pusten i vår, da det varme været og fraværet av nedbør slo inn over oss. Dystre utsikter forsvant etter hvert som dugg for sola, og igjen står vi med kornåkre som i all hovedsak ser veldig bra ut.

– Det høstkornet som er i mitt område har bra potensiale, og det meste av vårkornet står også veldig fint. De fleste proteinvekstene har det også veldig bra om dagen, sier Evju, som arbeider som rådgiver i Vestfold.

Ingvild Evju
Ingvild Evju er rådgiver i NLR Viken. Foto: Tun Byrå

Betydelig innsats

Rådgiveren berømmer bøndene for å være på hugget og for stellet som er gitt åkrene.

– En betydelig innsats er lagt ned og et vesentlig beløp er investert for å sikre kvaliteten på kornet som produseres. Vi ønsker oss virkelig en god kornhøst denne sesongen, sier Evju.

Det kan være uklokt å selge skinnet før bjørnen er skutt, men en liten titt inn i glasskula gjør rådgiveren på oppfordring.

– Slik det ser ut nå, anslår vi avlingspotensialet i mange åkre til å ligge godt over 500 kg per dekar her i Vestfold. Så får resten av sesongen bestemme hvor godt dette anslaget treffer, sier Evju.

Noe rust

Selv om tidsvinduet for å sette inn planteverntiltak i åkeren går mot slutten i sørligere strøk av kornområdet i Norge, understreker rådgiveren viktigheten av å følge med i egen åker.

– Vi observerer en del rust, både gul- og brunrust i hvete og rug. For flere kan det fortsatt være aktuelt å sette inn planteverntiltak. Følg derfor med i egen åker, sier Evju.

3 A7 A8271
Gulrust på hveteblad. Foto: Morten Livenengen

Dersom du trenger hjelp til vurdering av din åker, tar du kontakt med din kornrådgiver.

Finn din nærmeste kornrådgiver

Ikke medlem i NLR?

Bli med – meld deg inn i dag!