De første analysesvarene på prøver tatt av årets førsteslått er nå klare. Og Magnus Haugland, rådgiver i NLR, har begynt å danne seg et bilde av hva vi har i vente av årets førsteslått.

– Mange steder i Sør-Norge bærer analysene preg av at graset har vært tørkestressa, og produsert mye ufordøyelig fiber. Dette trekker kvaliteten noe ned på førsteslåtten, sier Haugland.

Imidlertid er det også parametere som gir optimisme.

Magnus Haugland Foto Annlaug Fludal

Høye proteinverdier

Første delen av sesongen var preget av tørt vær med høye temperaturer. Det medførte at graset i flere områder ble stresset, og mange tok en rekordtidlig førsteslått.

– Analysene viser et generelt høyt proteininnhold, men jeg tror det skyldes delvis at det er relativt tidlig høsta fôr som så langt er registrert i statistikken, sier Haugland.

– Videre er det gledelig å registrere at rogalendingene, som har slitt med lave proteinverdier i årevis, nå har et høyere proteininnhold enn hva vi så på samme tid i fjor, supplerer rådgiveren.

Best i vest

– Energiinnholdet er alltid noe høyere i starten, når de første analysesvarene kommer tilbake. Dette henger sammen med at de som først høster, og har forutsetninger for høyest energiinnhold, også tar prøver først, forklarer Haugland.

Han kan videre fortelle at man i Rogaland, Trøndelag og Innlandet ligger omtrent på samme nivå som i fjor når det kommer til energikonstentrasjonen.

– Gledelig er det å registrere at vestlendingene ser ut til å gjøre et byks oppover på energiskalaen, sammenlignet med fjoråret. Haugland.

Og høy energikonsentrasjon i denne sammenheng er NELP20 på over 6,20. Eller godt over 0,90 FEm per kilo tørrstoff.

For Nord-Norge og Østlandet, med unntak av Innlandet, er det foreløpig for få prøveresultat til å kunne gi et godt bilde av årets førsteslått.