Dispensasjonen gjelder for hele landet der det er behov. Behandlet korn kan kun brukes til dyrefôr.

Dispensasjonen innebærer at det ved behov er tillatt å behandle korn til fôr enten ved utviklingsstadium BBCH 83 (melkemodning) med en dose på maksimalt 133 ml/daa, eller ved BBCH 89 med en dose på 183 ml/daa (begge 360-formulering). Det er kun mulighet for 1 behandling.

Det er gitt dispensasjon for alle godkjente glyfosat-preparater. Disse har ulik dosering avhengig av konsentrasjonen av mengde aktivt stoff. Se tabeller nedenfor.

Den laveste doseringa vil ha begrenset effekt på ugras.

Behandlingsfristen er satt til 10 dager!

Disposisjonen er gitt på bakgrunn av de vanskelige forholdene som tørke og seinere flom har ført til. Det dreier seg i første rekke om etterrenning (grønne skudd) samt vanskelige forhold for bekjemping av ugras på forsommeren og svært gode forhold for utvikling av enkelte ugras på ettersommeren. Dette er derfor et mulig tiltak for å kunne berge åker som ellers ville være vanskelig eller umulig å høste.

NLR sin generelle anbefaling er at vekstavslutning med glyfosat skal være et verktøy en unntaksvis benytter seg av ved behov, og at korn som vil modne innen rimelig tid skal få stå. Da vil etterrenningene kunne bidra til økt avling. Risikoen for tap av 1. generasjon anses som liten da denne ofte vil stå beskyttet nede i bestandet. Ett unntak kan være dersom det blir omfattende groskade i 1. generasjonen.

Nedvisning av etterrenning

Dispensasjonen er gitt fra BBCH 83 i 1. generasjon. Avlingen i første generasjon vil ikke vær på topp før kornet har nådd BBCH 87 (gulmodning). Vi anbefaler derfor at en ikke avslutter veksten før gulmodningsstadiet. På det stadiet er hele planta gul, men det kan fortsatt være noe grønt på leddknutene. Den tillatte dosa vil ha begrenset effekt på mange ugrasarter.

Dose av aktuelle glyfosatpreparater ved BBCH 83-87

Bilde1
Ugras i havreaker

Nedvisning av ugras

Hvis ugrassituasjonen gjør det vanskelig eller umulig å høste avlingen er det aktuelt å benytte seg av muligheten som gis i dispensasjonen til å øke doseringen noe for å oppnå bedre effekt på ugraset, men da ved et seinere utviklingsstadium.

Vi ser bl.a. en oppblomstring av hønsehirse menge steder. Hønsehirse er et alvorlig ugras som kan gi negative konsekvenser både for avling og gi økte kostnader i flere år framover. En behandling med glyfosat kan bidra til at det produseres færre spiredyktige frø av hønsehirsa, selv om den tilgjengelige dosa ved BBCH 89 er i minste laget for god effekt på alle ugras. Denne dispensasjonen kan gjøre det mulig å høste åker som ellers ikke ville bli høstet. Det kan også bidra til mindre grønt i halmen slik at denne kan berges til fôr dersom det er behov for det.

Dose av aktuelle glyfosatpreparater ved BBCH 89

Bilde2

Glyfosat i modent bygg

I modent bygg har vi fortsatt mulighet for å behandle med glyfosat ved BBCH 89 (5 dager etter gulmodning og 30 % vann, behandlingsfrist 7 dager) med en høyere dose glyfosat (se etikett). En høyere dose vil ha bedre effekt på mange av ugrasartene vi ser i åkeren nå. NB! Denne dosen forutsetter at også etterrenningene har nådd BBCH 89!

Andre hensyn

Vær oppmerksom på at ved dagens vedtak for bruk av glyfosat i henhold til dispensasjonen ikke gjøre det mulig med ny glyfosatbehandling i stubben seinere i høst der en har brukt en dose på 183 ml/daa eller tilsvarende. Glyfosat kan ikke brukes i åker til såkorn og vil også ta livet av evt. fangvekster/underkultur.

Alternative løsninger

Alternativet for åker som ikke forventes å bli moden kan være å høste den som grovfôr. Det er i såfall viktig at en har avtale om avsetning av dette fôret før det høstes.

Det prøves også ut alternativer til behandling med glyfosat. I Vestfold er en i gang med utprøving av skårlegging av korn for å avslutte veksten, med tresking etter opptørking.

Har du spørsmål rundt dette, ta kontakt med din lokale rådgiver NLR!