Sesongen 2023 ble for flere preget av både tørke og flom. Resultatet av dette er at vi nå mangler norsk potet i markedet.
– Den reduserte tilgangen av norsk potet gjelder både matpotet og potet som går til industri, sier Borghild Glorvigen, fagkoordinator potet i NLR (Norsk Landbruksrådgiving).
Nedgang for de store sortene
Matpotetsorter som Asterix, Beate og Folva har alle en avlingsstørrelse som ligger 25 til 29 prosent under fjoråret. For industripotet ligger Lady Clare (chips) og Innovator (pommes frites) henholdsvis 25 og 28 prosent under 2022.
Usikker kvalitet
– Mye av potetene som ligger på lager nå, holder en god kvalitet. Utfordringen er at det er et relativt sett mindre volum enn vi er vant til. I tillegg er det et relativ større kvantum av potet med usikker kvalitet, sier Glorvigen.
Hun kan fortelle at det er prøvepartier som er levert til varemottaker med et innhold av tørråte man sjelden eller aldri hører om.
– Det var rett og slett for bløtt til å kunne gjøre den nødvendige tørråtebekjempelsen mot slutten av vekstsesongen. Dette har igjen ført til at man har fått med seg tørråtesmitta potet inn på lageret, forklarer Glorvigen.
Kombinasjonen av disse faktorene gjør at man nå er usikker på hvor lenge det vil være norske poteter på markedet.
Vanskelig import
Når lagerne går tomme innelands, kan man vanligvis importere potet fra utlandet. Men i år er Borghild Glorvigen spent på hvor lett det blir.
– Også nedover i Europa har det vært en krevende sesong. Fra Sverige meldes det om lavere avlinger enn vanlig, og i Danmark, Nederland og Belgia har en vanskelig høst ført til utsatt høsting. Nå har en del av denne poteten frosset. Spørsmålet er rett og slett hvor vi kan importere potet ifra, sier fagkoordinatoren.
Hun kan videre fortelle at man derfor ser på kvalitetskravene og størrelseskravene til norsk potet, med det mål for øyet å være lengst mulig selvberget.