> Les alt om Mentorordninga i landbruket og send inn din søknad
1. Fjøsboka full av notater etter mentorbesøk
Allerede ved første besøk av mentor, fikk Petter Hattestad svar på mange av sine spørsmål. Mentorens innspill har vært en viktig motivasjon for å jakte på forbedringer i ammekuproduksjonen.
– Mentor har trigga lysten på å drive godt, sier Petter Hattestad.
2. Overdragelse og omlegging samtidig
Da Per Erik Mæhlum og hans familie tok over familiegården sør for Lillehammer, Innlandet, ved nyttår, la han like godt om de 450 dekarene til økologisk. Da er det godt å ha en erfaren mentor med lang fartstid innen økologisk korndyrking med på laget.
– Jeg kan mase på mentor uten å ha dårlig samvittighet, sier Per Erik Mæhlum.
3. Gir unge bønder en god start
Å ha en erfaren bonde med på laget var viktig for Ingrid og Jon Einar Hulleberg, Nes på Hedmarken, da de overtok drifta i fjøset. Gode vaner og rutiner skulle etableres fra start.
– Vi meldte oss på Mentorordninga for å få en god start som bønder, sier Ingrid Hulleberg.
4. – Hadde ikke starta uten mentor
Det er hektisk aktivitet i det fem dekar store bringebærfeltet til Silje og Kenneth Jøleid-Skari på Brandbu i Innlandet. Allerede første dagen med sjølplukk var det over 70 personer innom gården. Hverken Silje eller Kenneth har dyrka bringebær tidligere.
– Dette hadde jeg ikke starta med uten Asmund, sier Silje Jøleid-Skari.
5. Jakter marginer med mentor
Ole Mathias Rønaasen er glad for å ha en god mentor å spørre til råds når 200 dekar med potet skal dyrkes for første gang.
– Det gir en glede å gjøre ting litt annerledes enn forrige generasjon, og særlig når det går bra, sier Ole Mathias Rønaasen.
6. Mentorordninga utvider nettverket
Som ferske gårdbrukere er spørsmålene mange og svarene få. Da er en egen mentor god å ha.
– Når du er helt fersk må man bare tørre å spørre. Mentorordninga i landbruket er en god førstestopp hvor man erfarer at det går bra å spørre om det man lurer på, sier Anne Maren Gaustad, som er fersk kornprodusent i Stange i Innlandet.
7. Sammen ser de etter suksess i saueholdet
Elise Valstad Moksnes og Andreas Hojem er med i Mentorordninga i landbruket der de drar stor nytte av sin mentor Morten Munkeby i drifta med 340 vinterfôra sauer.
– Vi hadde nok spurt Morten om det meste uansett, men nå får vi satt ting i litt mer system, sier Andreas Hojem.
8. Verdifullt med ein diskusjonspartnar i drifta
Emilie Moi Eikje fekk sin eigen mentor då ho tok over familiegarden.
– Det har vore verdifullt med heilt nye auge på drifta, seier Emilie Moi Eikje.
9. Samarbeid satt i system gjennom Mentorordninga
Gjennom Mentorordninga får man gode, praktiske råd frå ein erfaren bonde. Ragnhild hadde tidligere hatt litt kontakt med Julie, men gjennom Mentorordninga er samarbeidet satt i system. Det gjør terskelen for å ta kontakt lavere.