Veksttorget uke 30: Pass opp for soppen!

23.07.2020 (Oppdatert: 23.07.2020)

Til tross for regn nord i Norge, ønskes det mer mange steder. Det ustabile været lenger sør, gir økt fare for soppangrep og usikkert tidspunkt for andreslåtten mange steder.

I BLOMST: Potetene står fint i Råde, men det er nå funnet tørråte både sør og nord for Oslo. Så lenge det er tørråtevær bør en følge opp tiltak basert på varsler. (Foto: Hilde Olsen, NLR Øst)

Veksttorget 2020 er et samarbeid mellom Norsk Landbruksrådgiving og Bondebladet. Hver uke rapporterer NLR-rådgivere om vær og vekst landet rundt i Bondebladet og på nlr.no.

 

Østlandet: Ustabilt vær gir økt fare for soppangrep

På Østlandet har det stedvis vært mye nedbør, og spesielt på de letteste jordartene er det viktig å følge med på om det er nok næring i åkeren. Potetene står fint, og det høstes ferskpoteter til konsum og chips. Det er nå funnet tørråte både sør og nord for Oslo. Så lenge det er tørråtevær bør en følge opp tiltak basert på varsler. Har det gått en drøy uke siden forrige tørråtebehandling kan det lønne seg å blande inn et kurativt middel sammen med forebyggende sprøyting.

Grønnsakene gror godt, og det høstes blant annet kål, gulrøtter og frilandsagurk. Det været vi har hatt i det siste har vært til god hjelp mot kålmøllen. Regnet har vasket vekk en del larver og utviklingen har gått litt saktere i kjølig vær. Tiltak mot kålmøll er kun aktuelt om det blir observert larver. 

Hilde Olsen, NLR Øst

 

Møre og Romsdal: Gråvær mens vi venter på andreslåtten

Det har vært en grå periode, med en del nedbør og kalde netter. Det ser ut til at det skal lysne opp og komme varmere dager nå framover, samtidig meldes det en del gråvær med nedbør.

På de tidligste stedene er det noen som allerede har begynt å tenke på andreslåtten, og det ryktes at raigraset skyter på Sunnmøre. Nå trenger vi noen godværsdager slik at jorda får tørka opp og man kan begi seg utpå. Der førsteslåtten ble tatt sent, kan det se ut som at andreslåtten blir først i månedsskiftet august/september.

I Sunndal ses det store forskjeller på potet. Tidligpoteten som ble lagt under plast ga god avling, mens den som ble satt i april/tidlig mai uten plast fikk litt for mye juling av den kalde våren. Dette ser ut til å gi en lavere avling enn normalt på lagringspotet.

Hilde Hegnes, Landbruk Nordvest

 

FRODIG: Store mengder Storkenebb-blomster lyser opp. (Foto: Ellen Reiersen, NLR Nord Norge)

Troms og Finnmark: Rotbløyte!

Endelig kom regnet! Det ser ut til at hele fylket kan få ei skikkelig rotbløyte. Regnet er etterlengta, men lager noen problemer for de som nå har startet førsteslåtta lenger nord i fylket. Det vil nok gå både en til to uker før førsteslåtta er over i hele fylket. Det meldes om normale til svært beskjedne grasavlinger. Det er mye uttynning i enga og også utgang på grunn av sopp.

Tidligpoteten, som er drevet fram under fiberduk, er snart klar for høsting. Målselvnepa er snart å finne i butikken. Plukking av jordbær har starta og bringebæra står med blomst og begynnende kart. Ripsen har også fått kart.

Kålflue, kålmøll og gulrotflue er fremdeles svært aktive. I marka er det moltebærkart og tyttebær i blomst. Store mengder storkenebb-blomster lyser opp i skogen.

Ingrid Myrstad, NLR Nord Norge

 

REN HAVRE: Kontroll av havreåkerne er unnagjort i Agder. (Foto: Inger Birkeland Slågedal, NLR Agder)

Rogaland og Agder: Sørlandssommer gir gode avlinger

En lang, kald og tørr vår, en varm juni med akkurat nok regn ca en gang i uka og en kald juli med skiftende vær og nok væte, ser ut til å være oppskriften på gode avlinger. Andreslåtten er tatt i ytre strøk på Agder, og slåtten er godt i gang også i dalstrøka innenfor.

Den årlige kontrollen av havreåkrene som skal omsettes som «ren havre» er gjennomført, og det ligger an til gjennomsnittsavlinger på rundt 400-450 kg per dekar. Norskprodusert, rentesta havre, fritt for glutenholdig fremmedkorn som bygg, hvete og rug, er godkjent mat for cøliakere.

Høsting av agurk til konserving er i full gang, og det samme er plukking av bringebær og rips. I NLR Agder har vi forsøk med langskudd bringebær og bjørnebær i potter, og vi har satt i gang et stort forsøk med økologisk bringebær der målet er å utvikle et lønnsomt og sikkert driftsopplegg med bringebær uten «makk». Bringebærbilla skal lokkes inn i feromonfeller i stedet for å gå inni bærene. Bringebær på friland og morellhøsten som starter rundt 1. august, er redusert pga frost.

Inger Birkeland Slågedal, NLR Agder

 

Vestlandet: Bærplukking og venting på andreslåtten

De som har fulgt med på Sommerbilen til NRK har fått et godt innblikk i hva som skjer i indre strøk nå for tiden: det er full innsats på plukking av bær, og morellene har også kommet i gang. I de andre fruktslagene skulle man helst ha brukt juli til å tynne i hagene, men med lite avling blir det andre oppgaver. Det kan være utfordrende å finne nok arbeid til innleid hjelp i år.

Det ser ut til at slutten av juli blir fuktig. Mange må derfor vente lengre enn ønsket før andreslåtten. Ventetiden kan gjerne brukes på å bekjempe vegtistel på og rundt beite. Dette er et ugras som har spredt seg mye de siste årene. Dyrene spiser den ikke og den har borrer som fester seg i pels og ull. Riktig tidspunkt for å slå den ned er nå i blomstringen, før den rekker å frø seg.

Stine Huseby, NLR Vest

Trøndelag: «Trøndersommer»

Det har vært en skikkelig «trøndersommer» med temperaturer fra under 10 til over 20 grader enkelte dager, forrige uke. I tillegg er det nå kommet en del nedbør i enkelte områder, men dette er veldig lokalt og det er fortsatt behov for mer i mange områder. I de områdene som har fått mest nedbør gir det håp om en god andreslått. De som i utgangspunktet har tenkt til å ta tre slåtter, men som er blitt usikker grunnet litt sen førsteslått og påfølgende tørke, må nå snart bestemme seg. Regner man varmesummen fra 28.juni (ta tørken ga seg) ligger vi an til å passere 500 døgngrader i starten av august.

Martin Eriksen, NLR Trøndelag

 

Nordland: Endelig kom nedbøren

I Nordland har det vært veldig tørt de siste månedene, og i stedet for den vanlige våren, ble det brått sommer. Dette har fortvilt bøndene, med avlinger som har vært varierende, men generelt dårligere enn hva det skulle vært. Men nå meldes det om noe nedbør rundt i Nordland. 

I Vesterålen det regnet bra den siste tida, noe som betyr gode forhold for møkkakjøring, og nybrott rundt omkring har virkelig startet å spire. Enga kommer seg godt etter førsteslåtten, og dette er lovende for andreslåtten.

I Vefsna-området har det kommet litt regn, men ikke nok. Nedbøren som er kommet har ført til at gjenveksten etter førsteslåtten har kommet i gang. Avlinga på slåtten er for mange omtrent halvparten av det normale. Det er også tilfelle for Lofoten. Regner med at de siste starter slåtta i løpet av 1-2 uker. Både i Vesterålen og i Vefsna-området er det utfordringer med bekjempelse av ugras, her burde flere ta et krafttak for å bekjempe ugraset, ellers blir det lite eller ingenting å høste.

Noen har startet jordbærhøsting, mens potetene ser svært variable ut, alt fra riktig bra til helt elendig. Selv om det ønskes mer regn, har tørken ført til noe positivt, nemlig ideelle forhold for dreningsarbeid og profilering.

Ida Jeanette Pedersen, NLR Nord Norge

 

SLÅ I BLOMSTRING: Vegtistelen er et problem på og rundt beite. (Leif Trygve Berge, NLR Vest)

 

 

Les også:

Veksttorget uke 29: Nå må det komme regn i nord

Veksttorget uke 28: Sommer og bærsesong

Veksttorget uke 27: Store forskjeller fra sør til nord

Veksttorget uke 26: Følg med på skadegjørerne!

Veksttorget uke 25: Rask utvikling

Veksttorget uke 24: Sol, sommar og slåttever

Veksttorget uke 23: Lovende start på juni

Veksttorget uke 22: Forsinket, men god vekst

Veksttorget uke 21: Etterlengtet varme

Veksttorget uke 20: Vinter i mai

Veksttorget uke 19: Våren lar vente på seg i nord

Veksttorget uke 18: - Ei velsigna våronn i sørFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.