Plantevernmidler Foto Asmund Langeland

Slik er veien for godkjenning av plantevernmidler

Norge har hatt en egen godkjenningsordning for plantevernmidler helt fra 1964. I dag reguleres dette gjennom EUs forordning (EF) nr. 1107/2009 om markedsføring av plantevernmidler. Det betyr at alle beslutninger som gjøres i EU påvirker Norge.
Akersproyte Foto Asmund Langeland

Færre kjemisk aktive stoffer i framtida

I EU og Norge er det et mål om å redusere bruken av plantevernmidler, og det er laget handlingsplaner med hensikt på å gjøre oss mindre avhengig av kjemisk plantevern. I EUs «Green Deal» er målet å redusere bruken av plantevernmidler med 50 prosent innen 2030.
Slepesproyte i aker Foto Morten Livenengen

Slik fyller du ut plantevernjournalen

Plantevernjournalen skal dekke kravene som er satt i Forskrift om plantevernmidler. Den består av tre deler: 1. integrert plantevernjournal, 2. sprøytejournal og 3. vannjournal. Hvordan kan vi dokumentere disse kravene?
Østlandet
Foto: Bjørg Karin Dysjaland

Klargjøring av sprøyta til funksjonstest

For å få mest mulig ut av testen og unngå at vi bruker unødig tid, anbefaler vi funksjonstestere i NLR at du forbereder deg før sprøyta di skal testes.
Innlandet
Eva Kaldahl og Knut Haga har vært økobønder siden 1995. Selv om de nå går over i en ny rolle som kårfolk, har de tonnevis med økologisk erfaring som de ønsker å dele – blant annet om hvordan man kan håndtere ugras på en best mulig måte. Foto: Elin T.

En avtroppende økobastions beste ugrastips

Eva Kaldahl og Knut Haga kjøpte Grandaunet på det åpne markedet i 1995, en forholdsvis stor gård på den tida med 186 dekar fulldyrka areal og 105 tonn i melkekvote. Siden da har de vært tydelige og sterke stemmer i det trønderske landbruket, og i det nasjonale økologiske miljøet. Ved nyttår tok sønnen Øystein Kaldahl Haga over, men vi kan fortsatt lære mye av deres beste tips og triks om ugrasregulering i økologisk engdyrkning.
Midt
HMS radgiving

Sammen for trygghet og overskudd

Bonden er gårdens viktigste ressurs. Derfor har 9.000 bønder HMS-avtale i NLR. Med HMS-avtale får du besøk av HMS-rådgiver på gården og blir fulgt opp av bedriftshelsetjeneste.
KSL er grunnlag for Nyt Norge merket Foto Morten Livenengen

Nøkkelen til kvalitet og sikkerhet

For norske bønder er KSL (Kvalitetssystem i Landbruket) et viktig verktøy som bidrar til å sikre at produksjonen oppfyller høye standarder for kvalitet, sikkerhet og bærekraft. Men hvorfor er KSL så viktig?
Midt
IMG 0954

Færre husdyr omkom i brann i 2024

Med en halvering av antall landbruksbranner siden 2014, viser man tydelig at forebyggende arbeid gir resultater. Antall husdyr som omkom i brann gikk også ned i 2024.
Rokter pa forbrett i fjos Foto Morten Livenengen

Sikkerhetsnettet for en bedre hverdag

I landbruket kan arbeidshverdagen både være krevende og innebære mye alenearbeid. Det er derfor avgjørende å ha et støttende nettverk som kan bidra til å forebygge psykisk uhelse.
Innlandet
Arnfinn setebelte

Fleire bønder brukar setebelte i traktor

På seks år har talet på bønder som aldri brukar setebelte i traktor, gått ned med om lag 40 prosent. Arbeidstilsynet har i denne perioden arbeidd for å auke beltebruken gjennom ei rekkje kommunikasjonstiltak, nytt regelverk, tilsyn og tett samarbeid med landbruksorganisasjonane.
1 2 3 ... 66