IMG 0883

Trygg med lastar i trafikken

Det er tid for våronn, og dermed høgsesong for køyring langs veg - med ymse reiskap framme. Med litt bevisstheit reduserer du risikoen for ulukker kraftig.
Nlr 48381186393

Oppdatert mal for plantevernjournal

NLR har oppdatert malen for plantevernjournal for 2025, som dekker kravene Forskrift om plantevernmidler setter til sprøytejournal, integrert plantevern og plikten til å redusere risikoen for vannforurensning.
Raff ployegiff

Perfeksjoner pløyinga: bli med på pløyinar!

Når du først skal sette plogen i bakken, er det viktig at du lykkes med jobben. Husk at du med plogen skal legge grunnlaget for et godt såbed, løsne jorda, bekjempe ugras, begrave planterester, molde ned husdyrgjødsel og løse opp tidligere kjøreskader.
Plantevernmidler Foto Asmund Langeland

Slik er veien for godkjenning av plantevernmidler

Norge har hatt en egen godkjenningsordning for plantevernmidler helt fra 1964. I dag reguleres dette gjennom EUs forordning (EF) nr. 1107/2009 om markedsføring av plantevernmidler. Det betyr at alle beslutninger som gjøres i EU påvirker Norge.
Akersproyte Foto Asmund Langeland

Færre kjemisk aktive stoffer i framtida

I EU og Norge er det et mål om å redusere bruken av plantevernmidler, og det er laget handlingsplaner med hensikt på å gjøre oss mindre avhengig av kjemisk plantevern. I EUs «Green Deal» er målet å redusere bruken av plantevernmidler med 50 prosent innen 2030.
Slepesproyte i aker Foto Morten Livenengen

Slik fyller du ut plantevernjournalen

Plantevernjournalen skal dekke kravene som er satt i Forskrift om plantevernmidler. Den består av tre deler: 1. integrert plantevernjournal, 2. sprøytejournal og 3. vannjournal. Hvordan kan vi dokumentere disse kravene?
Østlandet
Foto: Bjørg Karin Dysjaland

Klargjøring av sprøyta til funksjonstest

For å få mest mulig ut av testen og unngå at vi bruker unødig tid, anbefaler vi funksjonstestere i NLR at du forbereder deg før sprøyta di skal testes.
Innlandet
Eva Kaldahl og Knut Haga har vært økobønder siden 1995. Selv om de nå går over i en ny rolle som kårfolk, har de tonnevis med økologisk erfaring som de ønsker å dele – blant annet om hvordan man kan håndtere ugras på en best mulig måte. Foto: Elin T.

En avtroppende økobastions beste ugrastips

Eva Kaldahl og Knut Haga kjøpte Grandaunet på det åpne markedet i 1995, en forholdsvis stor gård på den tida med 186 dekar fulldyrka areal og 105 tonn i melkekvote. Siden da har de vært tydelige og sterke stemmer i det trønderske landbruket, og i det nasjonale økologiske miljøet. Ved nyttår tok sønnen Øystein Kaldahl Haga over, men vi kan fortsatt lære mye av deres beste tips og triks om ugrasregulering i økologisk engdyrkning.
Midt
HMS radgiving

Sammen for trygghet og overskudd

Bonden er gårdens viktigste ressurs. Derfor har 9.000 bønder HMS-avtale i NLR. Med HMS-avtale får du besøk av HMS-rådgiver på gården og blir fulgt opp av bedriftshelsetjeneste.
KSL er grunnlag for Nyt Norge merket Foto Morten Livenengen

Nøkkelen til kvalitet og sikkerhet

For norske bønder er KSL (Kvalitetssystem i Landbruket) et viktig verktøy som bidrar til å sikre at produksjonen oppfyller høye standarder for kvalitet, sikkerhet og bærekraft. Men hvorfor er KSL så viktig?
Midt
1 2 3 ... 66