Ser vi isolert sett på fôrets kjemiske innhold og egenskaper, ønsker vi et høyt fordøyelig fôr (75 – 80 prosent OMD) med en høy energikonsentrasjon (>0,90 FEm/kg TS), og høy, men balansert, konsentrasjon av råprotein i størrelsesorden 160-200 g/kg TS.
Sukker og fiber
Fra slått til utfôring ønsker vi samtidig å ta vare på mest mulig sukker for å sikre mikrobene lettfordøyelige karbohydrater. Utfordringen med slikt «høyoktan-fôr» er å få en stor nok mengde fiber til fermenteringa i vomma. Et tidlig høstet grovfôr har normalt mindre fiber, men fordi det er den totale mengden fiber som betyr noe, kan det kompenseres med økt fôropptak.

Fra slått til utfôring ønsker vi samtidig å ta vare på mest mulig sukker for å sikre mikrobene lettfordøyelige karbohydrater. Utfordringen med slikt «høyoktan-fôr» er å få en stor nok mengde fiber til fermenteringa i vomma. Et tidlig høstet grovfôr har normalt mindre fiber, men fordi det er den totale mengden fiber som betyr noe, kan det kompenseres med økt fôropptak.

Fyll på med fiber
Hvordan grovfôret tildeles, geografi og ressursgrunnlag spiller inn. I korndistrikt, og ved bruk av fôrmikser kan fiber enkelt blandes inn i form av halm eller annet strukturrikt fôr. Der surfôret utgjør hele grovfôrrasjonen må sammensetningen være godt nok balansert. Disponibelt areal til produksjon av grovfôr gjør også at strategien må vurderes fordi fôropptak og avlingsmengde påvirkes av høstetidspunktet.
Tilstrekkelig fortørking
Fortørking er en faktor som påvirker grovfôrøkonomien mye, spesielt ved rundballepressing.
Samtidig ønsker vi et høyt fôropptak. Forsøk har vist at 28-35 % TS gir høyest fôropptak,men det er en svakt synkende kurve. En bør derfor vurdere hva som er riktig tørrstoff på den enkelte gård. Et høyere tørrstoff gir i allefall større sannsynlighet for vellykket gjæring.
God gjæring
Uavhengig om grovfôret er tidlig eller sent høstet, er det å oppnå god gjæringskvalitet det aller viktigste for å lykkes. Både for å sikre høyt fôropptak, friske dyr, og god kvalitet på melka. Tabellen under viser at utsatt høstetidspunkt gir lavere opptaksindeks, men der innholdet av gjæringsprodukter gir et enda større utslag.

Noen av syrene er ikke ønskelig i det hele tatt, andre i små mengder. I en fôranalyse er det de kvantitativt viktigste syrene som er oppgitt, melkesyre (15-40 g/kg TS), eddiksyre (10-20 g/kg TS), propionsyre (<2 g/kg TS), smørsyre (<3 g/kg TS) og Ammoniakk-N (<80 g/kg N). Å oppnå disse verdiene er ikke alltid like enkelt. Bruk av riktig type og mengde ensileringsmiddel under gitte forhold er en nøkkel for å lykkes.
Ikke glem sinkua
En skal heller ikke glemme sinkua, som har et helt annet næringsbehov. Dermed bør en også produsere et grovfôr tilpassa denne gruppa, med lavere mengder kalium, og fordøyelige næringsstoff. Sinkua er tross alt en kommende melkeku, der godt «management» i denne tida legger grunnlaget for en god start på den kommende laktasjonen.
Sett deg mål
Ved planlegging av den kommende grovfôrsesongen bør en sette seg mål, og stille seg spørsmål. Hva er de begrensende faktorene på min gård? Hvordan bør jeg legge opp min grovfôrstrategi ut ifra mine mål og forutsetninger?