Ser vi isolert sett på fôrets kjemiske innhold og egenskaper, ønsker vi et høyt fordøyelig fôr (75 – 80 prosent OMD) med en høy energikonsentrasjon (>0,90 FEm/kg TS), og høy, men balansert, konsentrasjon av råprotein i størrelsesorden 160-200 g/kg TS.

Sukker og fiber

Fra slått til utfôring ønsker vi samtidig å ta vare på mest mulig sukker for å sikre mikrobene lettfordøyelige karbohydrater. Utfordringen med slikt «høyoktan-fôr» er å få en stor nok mengde fiber til fermenteringa i vomma. Et tidlig høstet grovfôr har normalt mindre fiber, men fordi det er den totale mengden fiber som betyr noe, kan det kompenseres med økt fôropptak.

Skjermbilde 2024 12 10 kl 09 56 13
Figur 1: En balansert sammensetning av energi og protein er ønskelig. Er det for mye protein i forhold til energi, må kua bruke energi på å kvitte seg med overflødig protein. Er det lite protein i forhold til energi, er det et tegn på at plantene ikke har fått nok nitrogen for å oppnå avlingspotensialet sitt. Grønt felt viser gunstig verdi av protein ved en gitt energiverdi. Illustrasjon: Oddbjørn Kval-Engstad.

Fra slått til utfôring ønsker vi samtidig å ta vare på mest mulig sukker for å sikre mikrobene lettfordøyelige karbohydrater. Utfordringen med slikt «høyoktan-fôr» er å få en stor nok mengde fiber til fermenteringa i vomma. Et tidlig høstet grovfôr har normalt mindre fiber, men fordi det er den totale mengden fiber som betyr noe, kan det kompenseres med økt fôropptak.

Design uten navn 3
Høyt grovfôropptak er ønska. Foto: Morten Livenengen

Fyll på med fiber

Hvordan grovfôret tildeles, geografi og ressursgrunnlag spiller inn. I korndistrikt, og ved bruk av fôrmikser kan fiber enkelt blandes inn i form av halm eller annet strukturrikt fôr. Der surfôret utgjør hele grovfôrrasjonen må sammensetningen være godt nok balansert. Disponibelt areal til produksjon av grovfôr gjør også at strategien må vurderes fordi fôropptak og avlingsmengde påvirkes av høstetidspunktet.

Tilstrekkelig fortørking

Fortørking er en faktor som påvirker grovfôrøkonomien mye, spesielt ved rundballepressing.

Samtidig ønsker vi et høyt fôropptak. Forsøk har vist at 28-35 % TS gir høyest fôropptak,men det er en svakt synkende kurve. En bør derfor vurdere hva som er riktig tørrstoff på den enkelte gård. Et høyere tørrstoff gir i allefall større sannsynlighet for vellykket gjæring.

God gjæring

Uavhengig om grovfôret er tidlig eller sent høstet, er det å oppnå god gjæringskvalitet det aller viktigste for å lykkes. Både for å sikre høyt fôropptak, friske dyr, og god kvalitet på melka. Tabellen under viser at utsatt høstetidspunkt gir lavere opptaksindeks, men der innholdet av gjæringsprodukter gir et enda større utslag.

Skjermbilde 2024 12 10 kl 10 04 48
Tabell 1: Opptaksindeks uttrykker hva vi kan forvente av fôropptak av et surfôrparti. Blå tabell viser opptaksindeksen ved ulik energiverdi. Grønn tabell viser forskjellen i opptaksindeks ved en konstant energiverdi, men med økende mengder syre (kilde: Ingvild Steinnes Luteberget)

Noen av syrene er ikke ønskelig i det hele tatt, andre i små mengder. I en fôranalyse er det de kvantitativt viktigste syrene som er oppgitt, melkesyre (15-40 g/kg TS), eddiksyre (10-20 g/kg TS), propionsyre (<2 g/kg TS), smørsyre (<3 g/kg TS) og Ammoniakk-N (<80 g/kg N). Å oppnå disse verdiene er ikke alltid like enkelt. Bruk av riktig type og mengde ensileringsmiddel under gitte forhold er en nøkkel for å lykkes.

Ikke glem sinkua

En skal heller ikke glemme sinkua, som har et helt annet næringsbehov. Dermed bør en også produsere et grovfôr tilpassa denne gruppa, med lavere mengder kalium, og fordøyelige næringsstoff. Sinkua er tross alt en kommende melkeku, der godt «management» i denne tida legger grunnlaget for en god start på den kommende laktasjonen.

Sett deg mål

Ved planlegging av den kommende grovfôrsesongen bør en sette seg mål, og stille seg spørsmål. Hva er de begrensende faktorene på min gård? Hvordan bør jeg legge opp min grovfôrstrategi ut ifra mine mål og forutsetninger?

Gjør gull av grovfôret

Bestill NLR Grovfôrstrategi