Dette er en stor forsøksserie fra Graminor med brødkvalitetsutprøving og utprøving av fôrhvetesorter som innebefatter markedssorter, sorter og linjer i offisiell verdiprøving, samt kandidater til verdiprøvinga.
Etter sammendragsresultatene under, kommer omtale av lokalt felt fra Østfold og Vestfold.
Sammendrag

I dette sammendraget for forsøk på Østlandet, var feltene av variabel kvalitet grunnet sein etablering på høsten. Plantene var små om våren i mange felt, men avlingene ble overraskende gode likevel. Det er ikke de helt store avlingsutslagene blant markedssortene. Kuban ligger noe under de andre markedssortene, mens Julius og Lizzie ligger noe over i avling. Lizzie og Magnifik har høyest plantebestand om våren.
Lokale felt
Østfold
Feltvert: Thorbjørn Skottene, Halden.
Jordart: Sandig silt. Forgrøde: Høsthvete. Gjødsling vår: 44 kg 22-3-10. Delgjødsling: 25 + 15 kg Opti-NS. Sådd: 12/9. Høstet: 5/8.

Gode avlinger i feltet hos Skottene. Magnifik ligger under de andre markedssortene på avling, unntatt Julius. Alomar og Informer har gitt høyest avling av markedssortene. Magnifik og Lizzie har høyest plantebestand målt på våren. Det var en del legde i dette forsøket. Magnifik, Kuban og Lizzie har noe mer legde enn Alomar og Informer.
Vestfold
Feltvert: Per Martin Lea, Sandefjord.
Jordart: Siltig lettleire. Forgrøde: Høstraps. Gjødsling vår 16/4: 45 kg 18-3-15. Delgjødsling 8/5: 35 kg 27-0-0. Sådd: 7/9-23. Høstet: 5/8.

Feltet hadde 100 % overvintring. De største markedssortene presterte betydelig dårligere enn de andre sortene i forsøket.
Kommentarer til nye sorter, ved Jon Arne Dieseth i Graminor:
- Lizzie kommer fra samarbeidsforedlingen mellom Lantmannen og Graminor. Den har ikke det høyeste avlingspotensialet, men er svært vinterherdig. Det kan stemme med at den gjorde det best i forsøk på Nord-Østlandet og i forsøk hvor avlingsnivået var moderat. I forsøkene i Østfold og Vestfold, hvor avlingsnivået var høgt, var andre sorter relativt bedre. Sorten har en kvalitet som ser ut til å stemme bra med de siste signalene fra industrien.
- Alomar, som er en sort fra tyske Strube, står på den norske sortslista. Alomar er nok ikke av de mest vinterherdige, og den foretrekker nok også å bli sådd til normal tid. Men den kom seg likevel greit gjennom sesongen med akseptable relative avlinger i forhold til markedssortene. Sorten har en svært sterk bakekvalitet, og hvordan prissetting blir i et framtidig kvalitetsklassifiseringssystem, vil antakelig avgjøre sortens skjebne. Er det behov for høsthveite med sterk glutenkvalitet, er Alomar et godt alternativ.
- LG Nida fra Limagrain sitt tyske foredlingsprogram, er også tatt opp på norsk sortsliste. Den skuffa vel litt i denne forsøksserien. Antakelig er den ikke særlig robust med tanke på såtid, og de relative avlingene varierte mye fra felt til felt. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner for linja etter denne sesongen, og den er med videre i prøvinga enda en sesong. Linjas bakekvalitet er god.
- KWS Ahoi og Sj N1123 har vært gjennom tre sesonger i i offisiell verdiprøving og vil bli vurdert for opptak på norsk sortsliste i løpet av våren. KWS Ahoi er en sort fra tyske KWS. Det er allerede tatt inn litt såkorn av sorten til Norge. KWS Ahoi er en tidlig sort med middels vinterherdighet og avlingsnivå. Den er mottakelig for mjøldogg, stråsvak og ser lurvete og stygg ut. Likevel gir den ofte overraskende høge avlinger. Tidligheten tatt i betraktning gjorde den det overraskende bra også denne sesongen. Bakekvaliteten ser også ut til å være svært god.
- Sj N1123 (Revolver) fra danske Sejet overrasker med god vinterherdighet. Tidligere har det vi har fått fra de kanter vært svake greier. Sorten, som er relativt sein, har også gjort det svært bra i avling både ved høgt og lågt avlingsnivå. Antakelig som en følge av det høge avlingsnivået, har den hatt et forholdsvis lågt proteininnhold. Sortens glutenkvalitet er svært sterk. Det har vært mistanke om at den kan ha gluten av samme type som Ozon, som var vanskelig å bake av. Så det må undersøkes før sorten eventuelt markedsføres.
- KWS Universum har to sesonger i offisiell verdiprøving. Sorten er sein, omtrent som Magnifik, men har et betydelig høgere avlingspotensiale. Den ser ut til å være relativt vinterherdig. Den er tydeligvis svært robust da det gjelder såtid, ettersom den har gjort det relativt best i de seint sådde forsøkene hvor avlingsnivået var lågt. Også denne sorten ser ut til å ha god bakekvalitet.