Forfatter: Anne Marthe Lundby / NIBIO

Erter (Pisum sativum L.) og åkerbønner (Vicia faba L.) er gode vekster å inkludere i et vekstskifte med korn. Evnen til å binde nitrogen fra lufta, i tillegg til at de kan redusere smittenivået av kornsykdommer gjør dem til gode forgrøder (Abrahamsen et al., 2016).

Erter og åkerbønner har et høyt proteininnhold, og er derfor gode kandidater for å møte etterspørselen etter lokalt produsert planteprotein til både mat og fôr. En av utfordringene ved dyrking i Norge, er en kort vekstsesong, og ofte lave temperaturer tidlig vår. Gjennom feltforsøk ønsket vi derfor å undersøke om Rhizobium inokulering og startgjødsling kan være strategier for å forbedre tidlig vekst, nodulering, frøutvikling og til slutt avling.

Feltforsøk ble utført på NIBIO Apelsvoll (Innlandet), NMBU på Ås (Akershus), samt ute hos NLR i Østfold og Vestfold i perioden 2018-2020. En av lokasjonene hadde jordtypen sandig silt, mens de resterende er klassifisert som siltig lettleire, mellomleire eller lettleire.

Rhizobium inokulering

Belgvekster som erter og åkerbønner kan sammen med Rhizobium-bakterier fiksere nitrogen fra lufta. Dette er et komplisert samspill som består av mange faktorer, som fører til at bakteriene fester seg på rothårene og til slutt danner noduler (bakterieknoller), der nitrogenfikseringen foregår. Rhizobium er bakterier som finnes naturlig i dyrka jord, men enkelte forsøk fra andre land har vist økt avling og proteininnhold ved ekstra smitting med Rhizobium-bakterier (Elsheikh & Elzidany, 1997; Šenberga et al., 2017). Lite er derimot testet i de senere åra under norske forhold.

Knoller: Noduler (bakterieknoller) på røtter av åkerbønner. Foto: Anne Marthe Lundby
Knoller: Noduler (bakterieknoller) på røtter av åkerbønner. Foto: Anne Marthe Lundby

Rett før såing ble såfrø til rutene som skulle smittes, blandet med et torvbasert Rhizobium-produkt. Ved å grave opp røtter etter begynnende blomstring vurderte vi antall noduler, fordelt mellom den øvre (0–5 cm) og nedre delen av rota. Det ble observert et høyere antall noduler, der såfrø var smittet, både for erter og åkerbønner. Dette var mest tydelig i de øvre 5 cm av rota.

Det ble også tatt ut prøver for å beregne andelen av nitrogen fiksert fra lufta (%Ndfa) i et åkerbønne-felt. Ved tidlig belgdanning hos åkerbønneplantene var andelen av nitrogenet som var fiksert fra lufta mellom 80 og 90 %, noe som viser at mesteparten av nitrogen stammer fra biologisk nitrogenfiksering. Dette utgjorde i gjennomsnitt 13 kg N/daa ved tidlig belgdanning. Smitting med Rhizobium-bakterier, ga derimot ingen økning i andelen nitrogenfiksering. Selv om smitting av såfrø økte antallet bakterieknoller, førte det ikke til høyere avling eller proteininnhold hos erter eller åkerbønner. Dette tyder på at jorda allerede inneholdt tilstrekkelig med Rhizobium-bakterier for å oppnå en effektiv nitrogenfiksering.

Startgjødsling

I feltforsøkene ble fem forskjellige startgjødslinger inkludert, i tillegg til kontroll uten gjødsel. Startgjødsling kan være en kilde til nitrogen før den biologiske nitrogenfikseringen er etablert, samt fosfor, da fosfortilgjengeligheten kan være begrenset ved lave jordtemperaturer på våren (Karkanis et al., 2018). I tillegg er svovel viktig for både nodulering og nitrogenfiksering (Cazzato et al., 2012).

Det var stor variasjon i avlingsnivået mellom ulike steder og år. Ved vurdering av avlingsdata ble derfor feltene delt inn i en lavere og høyere avlingsgruppe. For den lavere avlingsgruppa så vi ingen positive effekter av startgjødsling på protein eller avling, verken for erter eller åkerbønner. Heller ikke for åkerbønner med høyt avlingsnivå, der avlinga var rundt 600 kg/daa og et proteininnhold på ca. 30 %, så vi noen effekt av startgjødsling på avling eller protein.

Erter med høyt avlingsnivå (rundt 600 kg/daa) viste en liten effekt av startgjødsling. To av leddene med 5 kg N/daa, NPK 22-3-10 og Opti-NS, ga 4-5 % avlingsøkning. Proteininnholdet ble derimot ikke påvirket av startgjødsling, med et proteininnhold på rundt 24 %. Oppsummert, har disse forsøkene vist liten effekt av Rhizobium inokulering av erter og åkerbønner. Videre ser vi begrenset effekt av startgjødsling på avling og proteininnhold. Det er dermed liten grunn til å anbefale Rhizobium inokulering og startgjødsling som en strategi for disse vekstene på dyrka jorda i god hevd i Norge.