Gjennom Underbuksekampen 2020 engasjerte vi alt fra bønder og politikere, til barnehagebarn og redaksjoner over hele landet. Underbukser er nemlig ypperlige til å vise deg hvordan det står til med jorda di. Være seg at de er av bomull da.
Maren Holthe og Else Villadsen, begge rådgivere i NLR Øst, anslår at i overkant av 60 underbukser ble gravd ned rundt om i vårt området denne våren. Flere lokalaviser, radio og ikke minst politikere og miljøorganisasjoner ble også interessert i den litt annerledes og landsdekkene kampanjen til NLR.
Truser for jordhelse
Mikroorganismene i jorda bryter ned organisk materiale for å få næring og energi. Bomull er et organisk materiale, og organismene skiller dermed ikke mellom gamle underbukser, husdyrmøkk eller andre planterester. I vekstsesongen når planterøttene forsyner dem med ekstra energi, øker aktiviteten om forholdene ligger til rette for dem. I hvilken grad underbuksene er blitt nedbrutt kan derfor fortelle oss noe om hvor aktivt jordlivet har vært. En kan selvfølgelig lære like mye av noen gode spadetak rundt om på jordet, men nedgravde underbukser er en veldig visuell metode.
Jordhelse er som en krakk med tre bein. Hvert bein er like viktig, men det er balansen mellom de tre beina som gjør at krakken er stabil. Hvis du tenker deg at hvert enkelt bein representerer ulike bestanddeler i jorda kan krakken symbolisere jordhelse.

Ett bein står for de kjemiske egenskapene som mineralsk opphav og pH, mens det andre beinet representerer de biologiske egenskapene som innhold av organisk materiale, mikroorganismer og meitemark. Det siste beinet står for fysiske egenskaper, luftutveksling, dreneringsevne og aggregering. Ved å se på alle de ulike egenskapene i sammenheng kan en få et innblikk i jordas helsetilstand. Jordhelsebegrepet omfatter dermed også muligheten for påvirkning gjennom driftspraksis.
Hvorfor bry oss om jordhelse?
Fordi vi ser at moldinnholdet i jorda har gått betydelig ned, og er stadig synkende. Avlingsfremgangen stagnerer, og vi ser i flere tilfeller at gapet mellom potensiale og hva som faktisk tas ut i avlinger er stort. Noen opplever økt behov for innsatsmidler uten å ta ut tilsvarende avlinger. Forskjellene i avlingsnivå varierer kraftig mellom årene. Jordpakking er blitt et utbredt problem, og lystgassutslipp er et av landbrukets store klimagassutslipp. Hva nå om vi kan endre denne negative spiralen men fortsatt høste gode avlinger ved å fokusere mer på hva som er bra for produksjonsgrunnlaget vårt, matjorda.
Lovende resultater
Mens noen av underbuksene kunne fått en runde i vaskemaskinen og kanskje fungert en stund til har flere gravd opp svært nedbrutte truser. Det lover jo svært godt for jordhelsa i området vårt! Vi ser samtidig at det kan være en feilkilde for resultatet på noen av trusene. Det ser faktisk ut som det har vært litt for dårlig jordkontakt mellom trusa og jorda den ble gravd ned i. Altså at jorda ikke ble pakket godt nok sammen rundt trusene. Mikroorganismene befinner seg jo i jorda, og om det ble luftlommer rundt trusa er det mindre mikroorganismer i kontakt med det organiske materialet. Noe de forholdsvis rene/urørte trusene vitnet om. Der det derimot hang på jord har det begynt en nedbryting av materialet. Initiativtagerne i NLR Øst, Maren og Else, er godt fornøyd med oppslutningen og resultatene til kampanjen hvor bildene også taler godt for seg selv.