
1. Rett pH, tilgjengelig næring og jordtype er grunnleggende forutsetninger for avlingspotensialet uavhengig av driftsmetode. Jordstruktur og jordas egne evne til å drenere vann/ luft er i tillegg viktig der en direktesår, og ikke sikrer porøs jord gjennom bearbeiding.
2. De ulike forgrødene etterlater seg både ulik jordstruktur, men også mengden planterester som er igjen i såbeddet. Såteknikk er av betydning for hvor godt såmaskinen håndterer planterestene, men for de fleste er det enklest å lykkes i forgrøder fra denne rekkefølgen: åkerbønner, erter, raps, korn, eng.
3. Fangvekster kan bidra til egnet såbedd for direktesåing, men arter, veksttid og etablering påvirker i hvilken grad. Godt etablerte overvintrende gir ofte svært god jordforbedring, minst effekt får en der de er dårlig etablert og med kort varighet.
4. Din utførelse og management rundt halmkutting- og fordeling, kjøremønster og ugraskontroll påvirker også potensialet for direktesåing. Mye kjøreskader gir et uegnet såbedd, og ujevnt spredd halm har betydning for laglighet og såteknikk. Samtidig må en ha en god strategi for å håndtere flerårig ugras.
Vi har laget en sjekkliste der du kan gi deg selv poeng på de ulike fokusområdene vi mener er av betydning for et godt avlingspotensial ved direktesåing. Jo høyere poengsum, jo høyere bør potensialet være. Diskuter gjerne med en rådgiver eller kollega i tillegg.
Her finner du sjekklisten