Reglene for produksjonstilskudd finner du på Landbruksdirektoratets hjemmesider. Der finner du både «Forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket» og annen veiledning.
Forskriften gir opplysninger om hva man som gårdbruker kan søke på, blant annet arealtilskudd, kulturlandskapstilskudd og tilskudd til husdyr og avløser.
Grunnvilkår er vanlig jordbruksproduksjon
I rundskriv 2023/5; «Produksjonstilskudd og avløsertilskudd - kommentarer til regelverk», finner vi en oversikt over grunnvilkårene.
Foretaket må oppfylle følgende grunnvilkår for å kunne motta tilskudd:
- være registrert i Enhetsregisteret innen den aktuelle søknadsfristen og ved utbetaling
- drive vanlig jordbruksproduksjon
- produksjonen må foregå på en eller flere landbrukseiendommer (med unntak for foretak som kun søker produksjonstilskudd for bifolk)
Spørsmålet om foretaket driver vanlig jordbruksproduksjon, må vurderes ut fra et jordbruksfaglig skjønn. I vurderingen skal hver enkelt produksjon holdes opp mot en god agronomisk praksis og godt husdyrhold.
Produksjonen må også ha et næringsmessig preg. Leveransene fra produksjonen skal stå i samsvar med antall dyr, eller størrelsen på arealet, det søkes tilskudd for. Det må vurderes om produksjonen er for ekstensiv eller mangler næringsmessig forankring.
Det må tas høyde for ulike driftsformer og normale variasjoner i driften. Det er kommunen som gjør disse vurderingene.
§ 4 i «Forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket» sier om tilskudd til jordbruksareal: «Det kan gis areal- og kulturlandskapstilskudd for fulldyrket og overflatedyrket jord samt innmarksbeite som foretaket disponerer og driver aktivt på det tidspunkt eller i den perioden som fremgår av jordbruksavtalen.»
Disponeringskravet og aktiv drift
Foretaket må disponere de omsøkte arealene i vekstsesongen for å kunne motta areal- og kulturlandskapstilskudd. Foretaket må også drive de disponerte arealene aktivt. Hvem som utfører eller administrerer driften av arealene, knytter seg til disponeringskravet. Mens hvordan oppgavene utføres, knytter seg til kravet om aktiv drift.
Å disponere arealet innebærer at foretaket må utføre eller administrere oppgaver som:
- jordarbeiding
- gjødsling
- såing
- plantevern
- gjerding
- høsting/beiting og annen skjøtsel av arealet
- salg av planteprodukter eller foredling av planteprodukter gjennom husdyr
At foretaket må drive arealet aktivt betyr at det må foregå en reell produksjon, på arealene foretaket søker tilskudd for. Dette betyr blant annet at det må være utført:
- nødvendig jordarbeiding
- såing/planting
- gjødsling
- høsting/beiting av arealet
Hvor ofte dette må utføres vil avhenge av vekstgruppe.

Gjødslingsplan
- Manglende gjødslingsplan er en vanlig årsak til avkorting av tilskuddet. Det kan være at hele planen mangler, eller at den er ufullstendig, for eksempel fordi enkeltskifter er utelatt/glemt. Hvis du får ny jord i løpet av sesongen, sørg for å få den med i gjødslingsplanen. I tillegg er det viktig at man noterer faktisk utført gjødsling (selv om dette avviker fra planen) og dato. Dette kan gjøres på selve planen, eller på eget skiftenoteringsskjema.
- Oppdaterte jordprøver er et av grunnlagene for gjødslingsplanen. Reglene sier at disse skal taes hvert 5.-8. år.
Det er du som søker produksjonstilskudd som er ansvarlig for å levere riktig utfylt søknad, innen fristen. Feil og mangler i søknaden kan føre til avkortning av tilskuddet. Har du flere spørsmål, ta kontakt med ditt lokale landbrukskontor i god tid før telledato og søknadsfrist.