NLR inviterer til webinar om vannforskriften.
Tidspunkt: Fredag 11. april kl. 10:00-12:00 på Microsoft Teams.
Landbruket bruker store arealer til beite, produksjon av fôr til husdyrene og til å skaffe befolkningen mat på bordet. Bruken av arealene nødvendigvis til utslipp til luft og vann og landbruksnæringen jobber aktivt for å redusere tap av næringsstoffer til omgivelsene gjennom å ta i bruk ny teknologi og ny kunnskap.
Vannforskriften setter strenge mål for miljøtilstanden i bekker, elver, innsjøer, viker og fjorder. Disse målene går både på innhold av fosfor og nitrogen og levevilkårene for fisk og andre levende organismer i vannet. Selv om næringen allerede har gjennomført mange tiltak er det mye som gjenstår. Det er mange som har sterke meninger om hvordan landbruksproduksjonen skal drives og det blir stadig mer krevende å møte alle forventningene fra ulike hold. Derfor er det ekstra viktig at gårdbrukere og folk som kjenne næringen godt engasjerer seg i arbeidet med denne forskriften.
I 2025 og 2026 skal det utarbeides mål og tiltak for en ny planperiode som varer fra 2027 – 2033. Tiltakene må være gjennomførbare og det vil være behov for finansiering. Derfor er det viktig at næringen er med i denne prosessen både for å påvirke prioritering av tiltak og å sikre at mål og tiltak ikke reduserer mulighetene for å drive lønnsom landbruksproduksjon. I ei urolig tid er det viktig med størst mulig selvforsyning og det betyr at arealene må utnyttes godt. Dette vil nødvendigvis medføre at vassdragene blir påvirket. Næringens oppgaver blir å redusere denne påvirkningen til et minimum.
Målet med dette webinaret er å vise hvilken påvirkning landbruket har på vannkvaliteten og å presentere eksempler på hva næringen har gjort frem til nå med å redusere denne. Det blir også fokus på prosessen videre. Spørsmål kan stilles i kommentarfeltet.
Innleder er Are Johansen som er landbruksrådgiver i NLR og som har jobbet med vannforskriften siden 2012.
Møtelenke til Teams
Det er ingen påmelding. Bare trykk deg direkte inn i møtet.
Møte-ID: 313 152 582 122
Passord: Uj9AR9p7
Webinaret er finansiert av midler fra Statsforvalteren i Nordland gjennom Klima- og miljøprogrammet.