Norsk Landbruksrådgiving og Statsforvalteren inviterer til webinar om flytting av matjord

Når jordbruksarealer bygges ned er flytting av matjord et ønsket alternativ for å sikre at denne verdifulle ressursen ikke blir totalt ødelagt. Flyttingen må skje på rett måte for å bevare så mye som mulig av kvaliteten. Det er viktig å være klar over at mottak av jordmasser er søknadspliktig og at det er grunneier som er ansvarlig for at massene ikke er forurenset, at arbeidet følger lover og forskrifter og at arealet blir ferdig opparbeidet og tilsådd.

Statsforvalteren i Nordland og Norsk Landbruksrådgiving setter fokus på dette gjennom to webinarer den 6. og 23. september. På første dag settes fokus på lover og forskrifter og hvordan man tar vare på jordsmonn fra tidligere dyrket areal og dyrkbart areal. På den andre seminardagen rettes fokus også på hvordan tilgjengelige masser fra andre sektorer kan brukes for å forbedre jordsmonn eller å bygge nye jordbruksarealer.

Massene må flyttes slik at de kan gi grunnlag for videre matproduksjon som ivaretar hensynet til god agronomi, miljø og klima.

Tema for det første webinaret er:

  • Hvorfor er det behov for webinarer om temaet?
  • Lover og forskrifter som påvirker valg av løsninger
  • Matjordplan
  • Eksempler fra prosjekter med flytting av dyrka jord

Foredragsholdere vil være Are Johansen fra Norsk Landbruksrådgiving og Toril Austvik fra Statsforvalteren i Nordland.

Påmeldingsfrist er 4. september: Meld deg på her.

Teamslenke vil bli sendt ut dagen før webinaret.

Det andre webinaret blir 23. september kl. 12:00-14:00. Se program og meld deg på her.