Skjermbilde 2024 09 09 092412333

Velkommen til markdag i beite og kulturlandskap på Valberg!

Møtested: Petter Lång, Moland Valberg (Valbergsveien 2548).

Tid: Onsdag 25. september fra klokka 12.00 – 14.30.

Petter overtok gården etter Inge og Anita Lie og, Petter driver i dag med sau. På Moland er det ei verdifull kystlynghei som er avhengig av beiting for å bestå og området har også blitt svidd for noen år siden.

Vi starter med kaffe og litt mat på tunet (inne hvis det er uvær). Vi utveksler erfaringer med beitebruk og går en tur i beiteområdene. Ta på deg klær og fottøy som egner seg.

Vi er så heldige å få rådgiver Finn-Arne Haugen fra NIBIO i Tromsø. Han har gjort omfattende kartlegging av utmarksbeitene i Vestvågøy, og har inngående kunnskap om beitekvalitet i utmark. Vi får ei innføring i ulike vegetasjonstyper og plantegrupper. Videre hvilke arter som er gode - og hvilke som er dårlige beiteplanter og beitingens betydning for å opprettholde et stort biologisk mangfold. Petter har erfaringer med GPS-klaver og Nofence og kan si noe om effekten når det mangler gjerder.

For å oppnå en bærekraftig utvikling er det viktig å drøfte tiltak for å utnytte beitene mer optimalt, og få til en mer målrettet beiting. Det vil bli gitt informasjon om ulike tilskuddsordninger som det kan søkes støtte til gjennom RMP- og SMIL- midler.

Arrangementet støttes av midler fra Miljødirektoratet / Statsforvalteren i Nordland.

Vil du kikke litt på brosjyrer om temaet utmarksbeite, kan du følge linkene under.

Vegetasjon og beitekvalitet i nordnorsk utmark

Utmarksbeite for husdyr i Nord-Noreg - ressursgrunnlag og beitebruk

Kontaktperson

Rådgiver Gustav Karlsen, tlf 970 92 996, epost gustav.a.karlsen@nlr.no.