Møtested: Karl Gunnar Strøm på Nedre Leivset gård

Adresse: Ytterleivset 22, 8211 Fauske

Tid: Tirsdag 24. september fra klokka 11.00 – 14.30

Vi starter med kaffe og litt mat på tunet (inne hvis det er uvær). Vi skal vandre i beiteområdet, så ha på deg klær og fottøy som egner seg i terreng og tilpasset været.

Vi er så heldige å få rådgiver Finn-Arne Haugen sørover fra NIBIO i Tromsø. Han jobber som rådgiver i utmarksbeite og registrerer beitekvalitet på oppdrag for stat og kommuner. Han vi føre oss inn hovedtemaet for dagen som er beitekvalitet i utmark. Vi får ei innføring i ulike vegetasjonstyper og plantegrupper. Videre hvilke arter som er gode - og hvilke som er dårlige beiteplanter. Teknologi som GPS-klaver eller Nofence kan avhjelpe manglende gjerder, men til hvilken sikkerhet og pris? Her regner vi med at flere av dere har egne erfaringer å dele med oss alle. Finnes gode tiltak for å utnytte beitene mer optimalt, som målrettet beiting?

På Leivset er det i Miljødirektoratets naturbase registrert ei naturbeitemark klassifisert som viktig (BN00037802). Denne er en del av utmarksbeitet på Leivset nedre og gjødsles ikke slik at den fortsatt holder sitt naturpreg. Arealet er ca 40 dekar. Anne Marit Isachsen i NLR viser hvordan en søker i naturbasen og hva en kan finne der som kan ha betydning for bl.a søknad om RMP- og SMIL-midler.

Flott om du gir beskjed til Anne Marit på tlf. 91320731 om du kommer (for å kjøpe nok mat). Arrangementet støttes av midler fra Miljødirektoratet / Statsforvalteren i Nordland.

Erfaringsutveksling og god dialog er målet for markdagen, og alle ønskes velkommen 😊

Vil du kikke litt på brosjyrer om temaet utmarksbeite, kan du følge linkene under.

https://hdl.handle.net/11250/3054876

https://hdl.handle.net/11250/3120458