For å lykkes med grovfôrproduksjonen, må du sette deg gode mål og lage en strategi som hjelper deg på veien mot å nå målet.
Men hva er godt grovfôr?
Godt grovfôr er vanskelig å definere, fordi det kommer helt an på hvilket dyr som skal spise dette fôret. Det som er bra fôr for en sau, kan være helt elendig for ei høytytende melkeku.
Veien mot en god strategi for din grovfôrproduksjon, starter med å vite hva du trenger.
Tett samarbeid gir gode resultater
– For de fleste som driver med melk- og kjøttproduksjon utgjør grovfôret den største produksjonskostnaden. Å produsere nok og riktig grovfôr på en kostnadseffektiv måte betyr utrolig mye for totaløkonomien i produksjonen. Med NLR Grovfôrstrategi får du god hjelp til akkurat det.
Det sier Franz Anders Bakken, som var rådgiver på pilotprosjektet NLR Grovfôrstrategi i 2023. Petter Hattestad var en av bøndene Franz Anders samarbeidet med.
Petter Hattestad er mjølk- og kjøttprodusent i Vingrom i Innlandet. Sammen med sin rådgiver i NLR har han nå vært med i NLR Grovfôrstrategi, og har utelukkende positive erfaringer med å sette grovfôrdyrkinga i system.
Franz Anders Bakken, rådgiver i NLR, forteller hvordan man med NLR Grovfôrstrategi kan arbeide sammen for å produsere grovfôr av den mengde og kvalitet som dyrene i fjøset trenger.
Disse seks treffpunktene inngår i NLR Grovfôrstrategi.
1. Strategi for sesongen
Her går du og NLR-rådgiver gjennom dine jordprøver og gjødslingsplan* for å finne strategier for årets grovfôrdyrking. Andre aktuelle dokumenter kan være tidligere fôranalyser, avlingsregistreringer, analyse av husdyrgjødsel osv.
*) Gjødslingsplanen må være utarbeidet på forhånd. Eventuell utarbeidelse faktureres separat.
2. Engsjekken
Straks det blir grønt på dine enger, kommer NLR-rådgiver til din gård. Sammen går dere fysisk over aktuelle skifter for å diskutere status, utfordringer og løsninger, for å sikre at dine mål for grovfôrproduksjon nås.
3. Slåttetidsvurdering
NLR-rådgiveren hjelper deg å finne riktig slåttetidspunkt utfra dine mål for grovfôrproduksjonen. Basert på tilgjengelige prognosehøstinger får du tilsendt anbefaling om riktig slåttetidspunkt på SMS.
4. Avling og kvalitet
Grovfôrprøver er fasiten på din grovfôrkvalitet. NLR-rådgiver kommer til deg og tar tre representative prøver av ditt grovfôr. Veiing av rundballer kan også være aktuelt for å gjøre en god kartlegging av avlingsresultatet.
Analysekostnaden tilkommer, og er for deg som grovfôrstrateg rabattert.
5. NLR Surfôrtolken
Basert på resultatene av de tre grovfôrprøvene går du og NLR-rådgiveren gjennom analysebeviset med NLR Surfôrtolken. Det gir et godt svar på hvor bra grovfôret ditt er og hvordan du kan tilpasse gjødslinga for kommende sesong.
6. Bedre neste år
Siste møte med NLR-rådgiver inneholder en evaluering av sesongen og avsjekk mot satte mål. Hvor godt lykkes du? Hva kan gjøres bedre neste år?
Med NLR Grovfôrstrategi gjør du gull av grovfôret ditt.
Pris: kr 10 499,- per foretak for deltakelse i 2025.
NLR Grovfôrstrategi er et dynamisk rådgivingstilbud. I løpet av første rådgivingsbesøk setter du og rådgiver sammen opp en plan for gjennomføring.
For 2025-sesongen er det plass til 300 deltakere i NLR Grovfôrstrategi. Sikre deg din plass allerede i dag.
Ytterligere tre grunner til å bestille NLR Grovfôrstrategi
Skal spisse grovfôrkompetansen
Ingvald Landet (t.v.) ønsker å bli bedre på grovfôrdyrking og kjøpte derfor NLR Grovfôrstrategi. Nå får han oppfølging av rådgiver Rune Granås (t.h.) for å nå sine mål.
– Jeg ønsker et bedre grovfôr
At kvaliteten på grovfôret til mjølkekyrne må være god, er Jon Hårstadhaugen veldig klar over. Derimot er veien mot et bedre grovfôr mer uklar. Derfor har han i 2023 vært med på NLR Grovfôrstrategi.
Et verktøy for svar
Einar Teslo driver med ammeku, gras- og kornproduksjon på Brandbu i Innlandet. Som grovfôrstrateg har han vært svært opptatt av å få svar på riktig gjødsling og slåttetidspunkt.