Ved god tilgang på kulturgras som kan spre seg og ta over plassen, er kjemisk behandling et god alternativ. Bekjempelse av enkeltplanter (f.eks. høymole og hundekjeks) kan være et godt tiltak for å hindre en ugrasbestand i å etablere seg.

Hundekjeks

Planten er treårig, enten den stammer fra frø eller fra knopper i rothalsen. I spiringsåret utvikler planten rot og en bladrosett, mens i andre året formerer den seg vegetativ og sideskuddene dannes med nye pålerøtter. Etter frømodning i tredjeåret dør både stengel, rothals og pålerot.

Kjemiske tiltak

Navn

Dosering pr daa

Tidspunkt (anbefalt)

Merk

Duplosan mekoprop

100 – 200ml

Etter siste slått

Harmony 50 SX

3 – 3,75 g + klebemiddel

Etter siste slått

Tar ikke løvetann

Nufarm mekoprop - P

100 – 200ml

Etter siste slått


Høymole

Planten er flerårig og formerer seg stort sett med frø, men også vegetativ ved oppkutting av roten med jordarbeidingsutstyr. Viktigste tiltak for forebygging er å hindre frøspredning.

Kjemiske tiltak

Navn

Dosering pr daa

Merk

Duplosan mekoprop

100 – 200ml

Harmony 50 SX

3 – 3,75 g + klebemiddel

Nufarm mekoprop - P

100 – 200ml


Duplosan Super

300 – 400ml


Starane XL

150 – 180ml


Tomahawk

180ml

Dårlig mot krypsoleie

Gratil WG 75 + MCPA

5g + 100ml



Et heller vanlig syn i eng Wolfgang
Et heller vanlig syn i enga. Foto: Wolfgang Dohrn, NLR NN
Hundekjeksplante med over 10 sideskudd Wolfgang
Hundekjeksplante med over 10 sideskudd. Foto: Wolfgang Dohrn, NLR NN

NLR Rogaland har laget en godt illustrert oversikt over mange vanlige ugrasarter og de mest effektive kjemiske og mekaniske metodene for bekjempelse, se her.

Problemskifter der ugraset kommer tilbake år etter år har sannsynligvis et underliggende problem. Flere av våre vanlige ugrasarter kan ses på som indikatorplanter på at enga er sur eller vassjuk slik at kulturplantene taper i konkurransen.

Kryp- og engsoleie (smørblomst) er indikatorplanter og veldig typiske på svakt sur og dårlig drenert jord. Begge disse gir lav avling og blir gjerne vraka på beite. Krypsoleia gir i tillegg usmak på fôret og påvirker mjølkekvaliteten negativt. Å unngå jordpakking og kjøreskader (ikke minst tungt utstyr på fuktig jord,) og å sørge for god drenering, er gode tiltak.

Engsyre, og spesielt småsyre, er indikatorplanter på sur og næringsfattig jord. Kalking må prioriteres samt hyppigere fornying av enga med god oppgjødsling med husdyrgjødsel. Generelt bør det noe sterkere gjødsling til, hvis ønsket plantekultur er til stede.

Vassarve spirer raskt og vil ofte utnytte ledig plass i enga. Vassarven har grunne røtter og er avhengig av fuktighet i det øverste jordlaget og vil derfor ofte være et større problem på fuktige arealer.

Stornesle liker varm, løs, humus og næringsrik jord, og er indikatorplante for jord med høyt nitrogeninnhold. Slått 2-3 ganger i sesongen vil begrense videre spredning.

Sølvbunke liker fuktig, dårlig drenert og gjerne kalkfattig jord. På beite vil den ofte utvikle seg til store tuer som husdyrene vraker.

Kilde: Plantevernleksikonet, Nibio

Hoymole antakelig spiret fra en rotbit Wolfgang
Høymole som antagelig er spirt fra en rotbit. Foto: Wolfgang Dohrn, NLR NN
Lovetann Foto Anne Kristiansen 2020
Løvetann i etablert eng, sesong 2020. Foto: Anne Kristiansen, NLR NN