Under forsøkene med kantspredning av mineralgjødsel så en at det var behov å lage et system for testing av ulike mineralgjødselspredere for å se hvordan spredejevnhet, kantspredning, overlapp og spillgjødsel utenfor skiftet var. Dette sammenfalt godt med ønsket om å høyne den enkeltes bondes bevissthet rundt dette med mineralgjødselspredning. En skjønte også at det var behov for å teste ut både hvordan sprederen fungerte i traktorterminalen og ikke minst hvordan seksjonskontrollen faktisk fungerte for de som hadde avanserte spredere.

Valg av modus for kantspredning, hvorvidt en skal benytte økonomisk kantspredning innstilling eller miljøkantspredning, hvor førstnevnte betyr inntil 15% gjødsel utenfor kant og sistnevnte betyr ingen gjødsel utenfor kant. Dette er viktig både fra et miljøperspektiv og ikke minst økonomisk motivert med dagens høye gjødselpriser. Her viser testene så langt at spesielt med mineralgjødsel med mange store gjødselkorn, for eksempel Opti NS 27-0-0, fikk vi tilfredsstillende fordeling av gjødsel mot kantene ved å benytte seg av miljøkantspredning på de testa sprederne. Mens en ved Fullgjødsel 22-2-12 med en del mindre gjødselkorn fikk ulike resultater på de forskjellige sprederne ved bruk av de ulike innstillingene, så her må de ulike sprederne testes for å ha et godt svar.

Qqq
Bildet viser testmattene som benyttes ved testing av sprede-jevnhet, disse leses digitalt med en app.

Konklusjonen ble at det vil være en fordel å teste sprederen grundig, om den er ny eller gammel slik at en er trygg på bruk, innstillinger, og at den faktisk leverer det den skal på rett plass. Det er ikke gitt at en ny flott spreder gir de resultatene som det ser ut som i traktorens terminal, eller at en gammel spreder ikke fortsatt fungerer på et mindre bruk ved hjelp av enkle grep.

Lolo

Hvordan selve testen gjennomføres:

  • Sjekker at spreder er montert rett på traktor, og at kjørefart på traktor stemmer i forhold til traktormeter.
  • Sjekker at de ulike komponenter og justeringsmuligheter fungerer og er bevegelige, og at spreder er rengjort.
  • Sjekker mot instruksjonsbok eller app hvordan sprederen skal stilles inn til aktuell gjødsel og tar risteprøve for å sjekke at aktuell gjødsel har oppgitte spesifikasjoner. Det benyttes minimum 40 kg gjødsel pr dekar.
  • Sjekker så spredning inne på jordet med spredebakker som samler opp gjødselen plassert på hver meter i hele arbeidsbredden.
  • Plasserer også spredebakker tre meter på utsiden av «kanten» for å se hvor mye som havner på utsiden.
  • Sjekker kantspredningsfunksjonene og ser at det fungerer tilfredsstillende.
  • Sjekke seksjonskontrollen med å kjøre i 45 graders vinkel på et gjødslet kjørespor, for å se om den stenger som den skal, bruker målebakkene også her plassert både på ugjødslet og gjødslet areal med en meters mellomrom.
  • Sjekker at fargelegging i terminal stemmer og at de mengdene som er oppgitt i terminalen stemmer med faktiske målte mengder.

Det har blitt utført flere tester hos ulike bønder i 2023, men det har også blitt utført to grundige tester av spredere i samspill med bonde og leverandør av spreder. Disse testene har det vært knyttet stor spenning til, med bakgrunn i fra den store markdagen i 2019 da det ble testet flere ulike spredere og det var til dels store sprik i resultatene. I 2022 var der Rauch som var under lupen og gjorde en god test. I 2023 var det Kverneland fra Felleskjøpet og Sulky fra Akershus Traktor.

Ee
Bildet viser risteboks for å bestemme kornfordeling i gjødsel.

Kverneland gjorde en veldig god test på de ulike parameterne både med spredejevnhet, seksjonskontroll, og brukervennlighet. En stor fordel med Kverneland er at det ved hjelp av risteboks og volumvekt er det rimelig enkelt å justere for den faktiske størrelsen på gjødselkornene. Det har dessverre vist seg at spesielt 27-0-0 har en del mer store korn enn hva som er deklarert, noe som gjør at spredebildet ikke blir helt optimalt. Totalt sett er Kverneland et meget bra kjøp.

Hghg

Sulky gjorde det også meget bra på testen. Denne testen ble gjort med en arbeidsbredde på 24 meter da bonde og leverandør ønsket det. Spredejevnheten selv med så stor arbeidsbredde er meget jevn og bra. Det fungerte også veldig bra med de ulike kantspredningsinnstillingene og seksjonsavstengning. Sulky i kombinasjon med ny Valtra gir et veldig bra brukergrensesnitt i skjerm, da den faktiske buen bak spreder vises. Totalt sett er Sulky et meget bra kjøp.

Takk til de som har stilt utstyr og traktor til disposisjon for utvikling av modell for testing. Testinger av ulike modeller fortsetter i 2024.

Uiui