Første bud er at du eller den som utfører sprøytinga må ha gyldig plantevernbevis. For å tilfredsstille kravene til avdriftsreduksjon, er det tre ting som må være på plass.

1. Det skal stå på plantevernmiddelets etikett at det er tillatt å sprøyte nærmere overflatevann dersom du bruker avdriftsreduserende utstyr og teknikker.

2. Du må følge visse retningslinjer under selve sprøytinga.

3. Du skal føre egen vannjournal der det fremkommer hvilke tiltak du har benyttet.

Hva er overflatevann?

Slik leser du etiketten

Etiketten til plantevernmiddelet regnes som en forskrift og er obligatorisk å følge. Mange plantevernmidler har angitt avstandskrav til overflatevann på etiketten. Finner du ikke avstandskrav på etiketten, gjelder kravet i forskrift om plantevernmidler om en minimumsavstand til overflatevann på tre meter. Vi anbefaler at du alltid sjekker Mattilsynets nettsider for endringer på etiketten dersom du har et preparat som er kjøpt for mer enn seks måneder siden. Du finner etiketten ved å klikke på registreringsnummeret i oversikten over godkjente plantevernmidler.

Det er alltid den nyeste versjon av etiketten som gjelder. Noen få plantevernmidler har også krav til vegetert buffersone på etiketten. Vegetert buffersone er et vegetasjonsbelte med tett bunnvegetasjon på 10 meter som skal redusere avrenningen av plantevernmiddelet.

Tiltak under sprøyting

• Maksimal kjørehastighet er 8 kilometer per time.

• Bommen skal være maksimalt 40 centimeter over kulturen eller jorda, det som er relevant. Ved bruk av luftinjektordyser kan avstanden økes til 50 centimeter.

• Du må bruke en avdriftsreduserende dyse som er oppført i vedlegg 1.

• Trykket må holdes under maksimalt trykk og over minimalt trykk for dysen du bruker. Også denne infoen finnes i vedlegg 1 på Mattilsynets hjemmeside.

• Særlige vilkår og andre vilkår for dysen du bruker, må være oppfylt. Disse oppført i vedlegg 1.

Vedlegg 1 finner du på Mattilsynets hjemmesider.

Hvilken dyse du velger, bestemmer hvor stor avdriftsreduksjonen blir. Du finner en dyseoversikt i veilederen fra Mattilsynet (vedlegg 1 fra side 20). Denne viser de aller fleste dyser med 90, 75 og 50 prosent avdriftsreduksjon. Ulike dyser kan ha egne bestemmelser for bomhøyde, trykk og dyseavstand. Dette kan variere ut fra type dyse, så her må du se på akkurat den typen sprøyta di har.

Dyser
NOEN DYSETYPER: Det er kun noen dysetyper som er godkjent for 90 prosent avdriftsreduksjon. Derfor er det svært viktig å sjekke nummeret på den aktuelle dysetypen direkte i tabellen. (Foto: Magnus Sørlie)
Klistremerke Presisjons guide kopi 2

På etiketten kan det være gitt ulike avstander til overflatevann. Hvilken avstand du må ha til overflatevann, er avhengig av hvilke avdriftsreduserende tiltak du bruker.

Du bør ikke sprøyte om vindstyrken er mer enn 4,5 m/sek. Ser du at løv og småkvister rører seg og vinden strekker lette flagg og vimpler er trolig vinden sterkere.

Om vi ser for oss et eksempel der sprøyteføreren bruker dyser som gir 90 prosent avdriftsreduksjon kan han/hun redusere avstandskravet fra 20 meter til 3 meter med rett dysevalg og 90 prosent avdriftsreduksjon ved bruk av visse preparater. 17 meter vil da være et tiltaksareal og det er her det er aktuelt å kjøre avdriftsreduksjon. 20 meter fra overflatevann og innover på jordet kan sprøyteføreren dermed bruke andre dyser, bomhøyde, trykk og fart dersom vedkommende ønsker det.

Du må føre vannjournal

Du må føre egen vannjournal når du skal sprøyte med avdriftsreduksjon. Vannjournalen er en del av plantevernjournalen. De to andre delene er sprøytejournal og integrert plantevernjournal. Sprøytejournal og integrert plantevernjournal kan du lese om i kapittel 8 i den generelle veilederen. Du skal føre vannjournal hver gang du sprøyter. I vannjournalen skal du beskrive avstand til overflatevann og avstand til eventuelle drikkevannskilder i nærheten, eventuelle tiltak du har gjort for å begrense risikoen forforurensning til vann (for eksempel dysevalg, større buffersone enn kravet på etiketten, valg av vaskeplass, avdriftsreduserende tiltak o.l.), samt eventuelt avdriftsreduserende utstyr og teknikker for å kunne sprøyte nærmere overflatevann. Det kan også være hensiktsmessig å ha et kart over skiftet der aktuelle avstander er tegnet inn. Vær obs på at du må kunne vise frem de dysene du har brukt dersom Mattilsynet kommer på inspeksjon. Kan dysene ikke fremvises, vil Mattilsynet se på det som brudd på regelverket.

Funksjonstesting og autorisasjonskurs

Uansett om du skal sprøyte med avdriftsreduksjon eller ikke, er det krav om at den som sprøyter skal ha gyldig autorisasjonsbevis. Sprøyteutstyret må også være funksjonstestet og i orden. Fra 2020 skal åkersprøyter, jordbærbommer og tåkesprøyter testes minst hvert tredje år, og du får nytt merke når sprøyta er godkjent.

Autorisasjonsbeviset er gyldig i ti år. NLR har et landsdekkende tilbud for deg som trenger nytt autorisasjonskurs eller har ei sprøyte som må godkjennes på nytt.

Finn dine rådgivere i NLR >

Autorisasjonskurs plantevern >

NLR Funksjonstesting >