Hønsehirsens oppformeringsevne

Hvert enkelt aks kan ha 400-600 frø. Hvert strå kan ha et aks i hvert bladhjørne. Hver plante kan ha opptil 70 buskingsskudd. I sum betyr dette mange tusen frø fra hver plante som ikke blir bekjempet!

Hønsehirse som ikke bekjempes vil koste mye arbeid og plantevernmidler i framtida!

Honsehirse

Luking der det er mulig

Mange steder er det overkommelig å luke vekk planter, kanskje bare ta aksene om det er kort tid før tresking. Disse stedene vil hønsehirsa komme i vekst og sette nye aks etter tresking. Kanskje usikkert om frøet blir modent nok til å klare en overvintring. For sikkerhets skyld bør det høstsprøytes med glyfosat. Eventuelt kan det pusses ned seinere før det har kommet spiredyktige frø.

Glyfosat i moden bygg kan drepe mer enn 90 % av frøene

I moden bygg kan det brukes glyfosat også mot hønshirse, en behandling som vil drepe mye hønsehirsefrø, men ikke alt. Dette er en nødløsning når det ikke er mulig å luke, men for mye korn til å la være å treske. Det vil være mye spiredyktig frø tilbake som kan spire sjøl om det er mindre enn 10 % av opprinnelig mengde.

Glyfosatsprøyting uten tresking

I tette bestander hvor en ser lite til kornet under hønsehirsa er aktuell å sprøyte ned med glyfosat uansett kornart, og la dette bli stående utresket. Her er det først og fremst snakk om flekksprøyting. Dette er først og fremst aktuelt i hvete og havre hvor en ikke kan sprøyte like før høsting som i bygg.

Treskeren sprer hønsehirse - tresking av arealer med hønsehirse til slutt

Dersom det er forskjell på arealene med hensyn til mengde hønsehirse bør en rein tresker starte tresking på arealer uten, eller med minst hønsehirse, og ta de verste arealene til slutt. Slik kan en redusere spredning av hønsehirse med tresker. Halm fra arealer med hønsehirse må en regne med også får med frø.


Godt reingjort tresker – det er treskeren som sprer hønsehirse

Den som tar på seg leietresking må få informasjon om det er hønsehirse på arealene. Treskere som har tresket korn på arealer må reingjøres så godt som mulig før flytting til arealer uten, eller med lite hønsehirse. Det må benyttes kompressor med stor luftkapasitet. Løvblåsere eller garasjekompressorer er ikke egnet. Løvblåser er aktuelt når en har egen tresker og forflytter seg fra et areal til et nytt areal.

Treskerreingjoring brosjyre fra Vestfold Froavlerlag QR
Treskerreingjøring brosjyre fra Vestfold Frøavlerlag

Når treskesesongen er unnagjort må treskeren uansett reingjøres godt, det reduserer spredning av alle ugras! Bruk veiledningene som det er lenket til i QR-kodene over!

Unngå høstpløying

Frø som pløyes ned konserveres mens mye av frøet som ligger på jordoverflata gjennom vinteren vil bli spist av insekter, fugler og mus, eller angrepet av sopp og miste spireevnen. Så langt det er mulig bør en derfor unngå å pløye om høsten der det er hønsehirse som kan ha drysset spiredyktige frø.

Dyrking av høstkorn

Hønsehirse spirer i større mengde der det kommer lys til, der får en også utviklet de største plantene med flest buskingsskudd. I en tett åker eller eng vil det være dårlige forhold for hønsehirse, og vi har erfaring for at det ikke spirer hønsehirse i frøeng og veldig lite i høstkorn. Vær oppmerksom på spiring av hønsehirse i felter som går ut i løpet av vinteren. I eng til fôr er en avhengig av god gjenvekst etter første slått for å unngå at hønshirsen får etablert seg.

Høstkorn og frøeng synes å redusere utfordringene med hønsehirse de neste årene.

Unngå spredning med halm og halmtalle

Det er erfaring for at det ved spredning av halmtalle også har kommet med spiredyktige frø av hønsehirse. Dersom du leverer halm og kan få tilbake halmtalle så vær sikker på at det ikke er halmtalle med hønsehirse i som kommer tilbake.

Honsehirsemye

Når er hønsehirsefrøet spiredyktig?

Testing i 2017-2018 i NLR Viken

  • Tok frø fra planter hvor akset var kommet forskjellig langt i utvikling
  • Frøet lagt til spiremodning (ikke stratifisering men må tørke en viss periode)
Honsehirsespiredyktig

Overlevelse under forskjellige forhold

Overlevelse av hønsehirse i rundball

Overlevelse av hønsehirsefrø i rundballer
Overlevelse av hønsehirsefrø i rundballer

Overlevelse av hønsehirsefrø i luta halm

Hønsehirsefrø etter luting av halm
Overlevelse av hønsehirsefrø etter luting av halm

Forsøk - glyfosatsprøyting i modent bygg

  • 2 lokaliteter: Andebu og Tjodalyng
  • Sprøyta med 300 ml glyfosat/daa
  • Sprøytetidspunkt: ca 10 dager før tresking (20. august)
  • Høsta frøtopper rett før tresking
  • Frø lagt til spiring inne i januar
Usproyta honsehirse
Usprøyta, 73%spireevne
Sproyta honsehirse
Sprøyta, 7% spireevne

Glyfosatsprøyting ingen løsning aleine, men en hjelp på veien.

Honsehirse setter nye aks

Hønsehirse setter nye aks raskt etter pussing, unngå å pusse så lavt at det er vanskelig å pusse ned ny tilvekst.