Med tidlig våronn over Østlandet vil hovedutfordringen i ugrassprøytingen ofte være for lave temperaturer rundt ugrassprøyting. I åkrer med lite resistent ugras vil lavdosemidlene ha god effekt og en vil stort sett få en god ugrasvirkning selv under slike forhold. Noen av de nye midlene har også god virkning ved lave temperaturer. Men vi har også midler som krever høy temperatur døgnet rundt for å virke godt.

Fluroksypyr og fenoksy-preparater

Midler med størst krav til minimumstemperatur er de gamle hormonpreparatene, fluroksypyr (Tomahawk, Spitfire) og fenoksysyrene (MCPA, Mekoprop). Fluroksypyr har blitt mye brukt som resistensbrytere, men krever høyere temperatur for å virke enn lavdosemidlene. Å ha oversikt over det midlet som krever høyest temperatur i ei blanding eller et kombipreparat er derfor viktig. Krav til minimumstemperatur for utvalgte ugrasmidler finner du tabell 1.

Erfaringer har også vist at bruk av midler med høyt temperaturkrav virker på stort ugras, når temperaturen er riktig. Kravet til minimumstemperatur styrer altså over kravet til sprøyting av smått ugras.

Tabell 1: Temperaturkrav til utvalgte ugrasmidler. For midler som ikke står i tabellen; finn temperaturkravet på etiketten.

Tabell sproyting

Erfaringer fra 2018

Sesongen 2018 kom det varme været allerede i starten av mai, og varte gjennom hele den aktuelle perioden for ugrassprøyting. Varmen var kombinert med tørke og mange fryktet at den negative effekten på kornplantene ville bli for stor, og utsatte, eller kuttet ut ugrassprøytinga. Den generelle anbefalingen fra forskere, rådgivere og forhandlere var også å kutte ut Hussar-produkter, da dis- se ofte har gitt den tydeligste lysningen av åkeren. Læren har også vært å unngå ugrassprøyting under varme for- hold, i det minste flytte sprøytingen til tidlig morgen eller utpå kvelden.

Erfaringer fra forsøk

En forsøksserie i fjor var å sprøyte med samme midler tidlig på morgenen, midt på dagen og godt utpå kvelden. Samme dyse og vannmengde ble brukt alle tre ganger. I tillegg ble lavdriftsdyser prøvd ut midt på dagen. Sprøyting på dette tidspunktet medfører ofte mer vind og vanlige flatsprededyser blir for mye påvirket av vinden. I to av feltene var temperaturen midt på dagen rundt 30 grader C. Altså, alt for høyt i forhold til anbefalinger, både fra NLR, forhandler og andre.

Resultatene fra de to feltene viste like god ugraseffekt gjennom døgnet og at det var vanskelig å se forskjell på ulike dyser. At vi fikk prøvd ut sprøyting under varme forhold var veldig nyttig da dokumentasjonen på dette området var tynn i Norge. Vurderinger vi kan gjøre etter resultatene i forsøkene, var:

  • Temperaturbegrensningene er mindre oppover enn nedover
  • Resultatene ved god sprøyteteknikk blir gode, selv ved høye temperaturer
  • Ha alltid med lavdriftsdyse på en triplett. Dysene gir nær like god effekt som flatsprededyser, og bedre hvis det begynner å blåse
  • Lavdosemidler gir mindre lysning på planter, spesielt bygg, når plantene vokser saktere

Luftfuktighet – anbefalinger

I fjor så også alle rådgivere grundig på andre krav til midlene, da både temperaturen og luftfuktigheten i tids- rom for ugrassprøyting ikke var optimalt. De midlene vi fant opplysninger om følger i tabell 2.

Tabell 2: Veiledende verdier om minimum og optimal luftfuktighet i enkelte ugrasmidler. For noen midler gis ingen verdier på etikett.

Tabell sproyting 3

Anbefalinger

Med tidlig vår blir det tidlig ugrassprøyting i høstkornåkrer som ikke ble sprøytet i fjor høst. Vær nøye med å lese etiketten og termometeret før du sprøyter. Minimumsbegrensninger på ugrasmidler skal overholdes. Klargjør derfor sprøyta, slik at du kan sprøyte selv om du kjører våronn, en dag temperaturen er riktig.

For vårkorn gjelder det samme: Minimumstemperatur er viktig for å få effekt av blandingspartnere til lavdosemidlene. Er du usikker på temperaturforholdene ved ugrassprøyting, vent med å kjøpe midler til du vet hva som kan fungere. Det er også mulig å endre strategi, da nye midler har større spenn på optimal temperatur. For luftfuktighet er ikke optimalverdiene så presise som for minimumstemperatur. Ofte vil vinden stoppe en før begrensninger grunnet luftfuktighet.