VIPS, Varsling Innen PlanteSkadegjørere, er et nettbasert verktøy for å vurdere om en skal behandle mot en skadegjører eller ikke. Modellene som legges til grunn er under stadig utvikling. I denne forsøksserien som har gått over flere år testes nå to ulike modeller, bladflekk-modellen og hveteaksprikkmodellen. Varsel for sjukdommer beregnes ut fra informasjon om været, art/sort, dyrkingsforhold og eventuelle angrep ute i åkeren. Ved å skrive inn en del informasjon om egen åker kan en beregne varsel om fare for angrep. For bladflekksjukdommene i hvete beregnes varsel ut fra dyrkingsforhold og værdata.

Fuktmodellen er basert på antall timer med bladfuktighet. Før modellen kan kjøres, er det viktig å legge inn nærmeste målestasjon for å kunne innhente værdata fra de siste 3 dagene og prognosen for de neste 3 dagene fremover. I tillegg legges det inn dato for når ulike utviklingsstadium BBCH 31 eller 32 inntreffer. Modellen beregner forventet dato for de andre utviklingsstadiene, som kan justeres manuelt ved avvik. Det må også legges inn eventuelle utførte sprøytinger. Den nye hveteaksprikkmodellen benytter en kombinasjon av flere faktorer, blant annet bladfuktighet og nedbør. Hvis modellene ikke slår ut tidligere sprøytes også disse rutene ved skyting.

På Innlandet hadde vi et felt i denne serien i 2023. Det lå hos Henrik Stenberg i vårhvetesorten Betong. Det var også to felter til på Østlandet, ett i Østfold og ett på Romerike. Begge de også i Betong. Forsøksplan er vist i tabell 1 sammen med avlingsresultatene.

Resultater

Ingen felter hadde særlig høgt avlingsnivå i den vanskelige 2023-sesongen. I vårt felt var det ikke varsel etter noen av modellene. Allikevel var det 15 % avlingsøkning for sein soppbehandling. På feltet i Østfold var det varsel fra begge modellene, mens på Romerike var varsel bare fra hveteaksprikkmodellen. Begge disse feltene hadde svært lave avlinger og ikke sikre utslag for soppbehandling.

Vips varhvete
Tabell 1 – Forsøksplan og avlingsresultater for felter i vårhvete.