Organiske syrer kan hemme spiringen.
Ved nedbryting av organisk materiale blir det blant annet dannet organiske syrer. Det fins mange forskjellige organiske syrer, noen sterkere enn andre, og i ulike konsentrasjoner, alt etter hva slags materiale som blir brutt ned, mengde organisk materiale og hvilke mikroorganismer som er aktive. Syrene vil etter hvert bli brutt videre ned til andre stoffer. For høy konsentrasjon av «feil» organisk syre vil kunne gjøre skade på frø, nyspirt rot og/eller forsinke oppspiring. Svekkede spirer vil ha redusert opptak av næringsstoffer som de trenger for videre vekst, samt være mer mottakelig for soppinfeksjoner. Syrene vil også være med på å senke pH i områdene hvor de finnes, som også vil også ha en negativ effekt på spiren. Er pH lav i utgangspunktet vil det også kunne føre til økt opptak av organiske syrer i planta.
- Når jorda er mettet med vann
- Mye organisk materiale som halm, eng og fangvekster som skal brytes ned
- Gjelder gjennom hele året
Mye vann i jorda gir dårligere nedbryting av de organiske syrene
Det er særlig under forhold hvor det er lite luft/mye vann i jorda at vi kan få så mye organiske syrer at de vil gi en fytologisk/hemmende effekt på frø eller plantene. Årsaken til det er at mikroorganismene får ikke til en fullverdig nedbryting uten nok oksygen til stede. I jord som er vannmettet eller pakket vil dette kunne forekomme i større grad enn i jord med god luftutveksling.
I tillegg til de organiske syrene er det også andre organiske forbindelser som vil kunne påvirke oppspiring. Det er blant annet hydrogensulfid og etanol. De er endeprodukter av utilstrekkelig nedbrutt organisk materiale som produseres under luft- fattige forhold, enten i jorda eller i kompostranken.
Sjekke komposten
Når en lager kompost, bør en alltid ta en spiretest av komposten før den brukes for å sjekke om komposten er ferdig omdannet og har lavt innhold av organiske syrer/forbindelser/eller andre spirehemmende forbindelser. Det gjøres ved å så frø, gjerne karse, i potter med kompost, og registrere framspring og vekst hos plantene. Hvis utviklingen av plantene er normal, er det mest sannsynlig ikke så store konsentrasjoner av organiske syrer/forbindelser at de vil gi en fytologisk effekt på frø eller plantene.
- God jordstruktur
- Optimal pH
- Unngå å legge mye organisk materiale/halm i såfura, særlig når jorda er vått
- Så med litt kalk?
Hvor lenge har vi høyt innhold av organiske syrer?
Hvor lenge vi har høyt innhold av organiske syrer/forbindelser vil variere med mengde og type organiske materiale og hvor aktive mikroorganismene er.
I tillegg vil nedbør være med på å vaske ned syrene slik at de ikke påvirker nysådde frø negativt. Fra ulike utenlandske kilder blir det beskrevet at etter ca. fire uker med nedbryting vil innholdet av fytotoksiner gå ned. Nedbryting av planter fra grasfamilien har vist seg å gi stor produksjon av organiske syrer som kan gi en hemmende effekt, sammenlignet med belgvekster. Det vil også kunne gjelde ved nedbryting av halm. I forsøk hvor det ble sett på påvirkningen av organiske syrer på fremspiring, var det bygg, hvete og mais som ble mest negativt påvirket av syrene, etterfulgt av raps og kløver.
En mulig og delvis løsning på utfordringen med høyt innhold av organiske syrer i forbindelse med såing, er å tilføre mindre mengder av kalk/kalsium karbonat ved såing. Det er ikke godt nok dokumentert den reelle effekten av dette tiltaket, men det kan være verdt å prøve det ut selv.
Konsentrasjonen av syrer
Ved såing etter lett harving eller direktesåing om høsten vil det ofte være mye organisk materiale som skal brytes ned. I tillegg reduserer regnmetta jord nedbrytningsforholdene. Dersom det organiske materialet harves inn, vil nedbrytningen starte raskere enn om halmen ligger urørt på overflata. Det kan derfor tenkes at mengden organiske syrer vil være høyere i jord hvor halmen harves inn enn der hvor halmen blir liggende i overflata, da nedbrytningen i overflaten går saktere og konsentrasjonen av syrer blir mindre.
I en nylig nedsvidd eng, vil det være god tilgang på mye lettløselig sukker fra grasplantene som fører til en raskere nedbryting, og dermed produksjon av organiske syrer, sammenlignet med nylig treska areal. Hvis praksis stemmer overens med teorien, bør en nedsvidd eng få ligge i minst tre uker før en sår i den.
Hvordan organiske syrer fra nedsvidde fangvekster om våren påvirker oppspiringen av sådde vekster, er vi usikre på. Det har vært få/ingen tilbakemeldinger på at dette har vært et problem. En faktor kan være at det meste av det overjordiske plantedelene har blitt brutt ned i løpet av vinteren. Biomassen fra fangvekstene som blir sprøytet ut om våren vil ikke være like stor som i en eng, og dermed kanskje ikke gi denne problematikken.
Spirehemming og aktuelle hensyn
Spirehemming er altså en naturlig problematikk forårsaket av ulike faktorer som type og mengde organisk materiale tilført, jordstruktur og jordliv. Med korte tidsvinduer er det vanskelig å sørge for optimal nedbrytningstid før nyetablering av frø. Størst hensyn bør en kanskje ta om en skal så etter eng, samt unngå å legge halm ned i såfuren, særlig når det er fuktige jordforhold