Hjelp til veivalg

Det finnes alltid flere muligheter for å gå videre. For å finne løsningen som passer deg, bør du skaffe deg kunnskap. NLR har ulike rådgivningstilbud som kan gi deg et bedre grunnlag for å ta avgjørelser for veien videre. I NLR veivalg brukes bl.a. spesialutviklede verktøy som kan hjelpe deg med å få et bedre overblikk og bevisstgjøring rundt virksomheten og ressursene på gården.

Du kan bruke fagrådgiveren både i forhold til gårdens produksjon og energi, for å finne områder for å tilpasse driften eller eventuelle energisparende tiltak. Det har lenge vært fokus på energitiltak i flere produksjoner, men den teknologiske utviklingen går raskt. For eksempel innen LED- og solarteknologi.

En økonomirådgiver vil kunne utarbeide et likviditetsbudsjett som du kan bruke i dialogen med banken. Det kan være viktig å ta kontakt med banken for en åpen samtale. Banken er i utgangspunktet på din side, da de på lang sikt tjener mest på kunder som har kontroll på situasjonen og har en bærekraftig drift. Hvis du er åpen, ærlig og realistisk, vil du oppleve goodwill også fra banken. I turbulente tider gjelder det å tenke langsiktig og se perspektivet, mener Ole Christian Hallesby i Landkreditt. Les noen nyttårstanker om hvilke håp det er for norske bønder her (Landkreditt).

Stressmestring

Stress og stresshormoner hjelper oss når vi burde løpe fra en fare eller forsvare oss. Når vi må løse økonomiske eller andre utfordringer, legger stress beslag på energien og vår indre styrke. For å finne en løsning trenger vi et åpent sinn, fleksibilitet, kunnskap og pågangsmot for å ta avgjørelser. Stressmestring er derfor viktig for å komme videre. For å mestre stress kan en bruke og lære seg ulike teknikker. Ta gjerne en prat med din bedriftshelsetjeneste som kan hjelpe deg med å finne ut hva som passer deg og din situasjon.

Les her hva Folkehelseinstitutt (FHI) publiserer om stressmestring.

Pexels cottonbro 4973813

Når det går over styr

Dersom ting hoper seg opp og f.eks. økte driftskostnader ikke er det du trengte akkurat nå, kan belastningen bli for stor. Som en bil melder kroppen da fra med «varsellampene». Disse er viktige å ta på alvor fordi de forteller deg at det er på tide med en tur på «verksted» og søke hjelp til deg selv. Vær oppmerksom og ta kontakt med fastlege eller bedriftshelsetjenesten dersom:

  • Tankene kverner i deg og du sover dårlig, du våkner tidligere enn du må og holder ikke døgnrytmen
  • Du er ukonsentrert og gjør feil som du vanligvis ikke gjør, eller ikke orker gjøremål som du vanligvis gjør
  • Du spiser for mye, for lite, usunt eller bruker mer alkohol, røyk, eller medikament enn det som er anbefalt
  • Du er mer irritabel, føler deg nedenfor og føler at du ikke er «helt deg selv»

Husk at du er den viktigste personen i ditt liv!

Akkurat i dag kan du sannsynligvis ikke gjøre noe med strømkostnadene. Hvorfor ikke sette seg ned med kaffekoppen, puste i magen og drøfte stemning og tanker med HMS-rådgiveren din som kjenner situasjonene i landbruket godt?

Og en ting til: Motivasjonen kommer med bevegelsen. Når du gjør første steget, føler du litt mestring, litt mer kontroll og positiv endring. Når kroppen er i bevegelse, blir gjerne tankene det også.

Hvordan ser et HMS-besøk ut?

Et HMS-besøk tar ca. 2 timer. Ofte går vi en vernerunde, prater om hvordan ulike arbeidsoppgaver gjøres, om endringer i driften eller regelverk og hva det kan medføre for gårdens HMS, finner eventuelle risikomoment og ser etter tiltak for å redusere dem. En annen viktig del er gjennomgang av HMS-dokumentasjonen og om ønskelig hjelp med KSL.

Som HMS-rådgiver prøver jeg å finne ut hvor du står, hva du er interessert i, hva som er viktig for deg og kan gjøres for at driften på din gård blir tryggere, triveligere og dermed mer bærekraftig. Det er rom for å ta opp tema som eierskifte, økonomi, arbeidsbelastning, alenearbeid eller mellommenneskelige relasjoner rundt deg.

Krisebistand

Alle i landbruket kan ta kontakt med HMS-rådgivere når en krise oppstår, dvs. når du selv opplever at livet er vanskelig. Ikke vent med å søke hjelp da.

Les mer om krisebistand her