Hos resten av befolkningen er det seks prosent, sånn til sammenligning. Landbruket går dessverre seirende ut av denne statistikken. Det har med total mengde støvbelastning å gjøre i tillegg innholdet i støvet.

Luft gjennom sugerør

La oss ta deg med på et tankeeksperiment. Sett deg godt tilrette i en stol. Lukk øynene. Se for deg at all luften du får puste inn får du via et sugerør. Du har en klemme på nesa så sugerøret er eneste måte å få inn luft på. Du skal utføre alle arbeidsoppgavene dine, følge opp ungene og utføre fritidsaktiviteter på denne måten. Du skal også sove med dette luftinntaket. Se det for deg. Åpne øynene. Hva er verdien av å puste for deg? Hva er du villig til å gjøre for at du skal forbli frisk og fortsatt puste med frie luftveier?

Korn = støv

Kornprodusenter er utsatt for støv. Ofte mye støv. Ikke så mye hos deg, sier du? Kanskje du har rett, men bli med på enda et lite tankeeksperiment: Vi går ut fra at du er husdyrprodusent i tillegg. Dagen starter i husdyrrommet. Der utsettes du for støv fra dyra, strøet og dyreforet i 2-3 timer. Så må du en tur ut i verkstedet for å sveise noe som gikk i stykker i går. Da dannes det finfordelt støv. Det går fort én time til det. Så skal du i gang med arbeidet på korntørka, der går du til og fra flere ganger i løpet av dagen. Du utsettes for støv – hver gang. Så er det dyrestell igjen. Denne gangen bruker du 2 timer. I løpet av dagen har du oppholdt deg i støvutsatt miljø flere timer. Du har pustet inn både organisk og uorganisk støv. Støv i landbruket inneholder en varierende mengde midd, bakterier, sopp, jordstøv og kjemikalier. I tillegg til sveisestøv så blir totalmengden støv stor i løpet av en arbeidsdag.

Ta støvet på alvor!

Lista over helseplager man kan få som en konsekvens av å få i seg støv er lang. Mange er knyttet til luftveislidelser. Noen forbigående, andre kan bli mer varige ved gjentatt eksponering og noen vil man slite med resten av livet. KOLS er blant sistnevnte og er en sykdom som ikke kan reverseres. Symptomene er langvarig tung pust som gradvis blir verre og utvikles langsomt over mange år. Ved en vanlig legeundersøkelse finnes det ingen typiske forandringer de første årene. Ikke før sykdommen har utviklet seg så vil man ved en slik undersøkelse kunne høre slim og pipelyder over lungene. For å kunne oppdage sykdommen tidsnok er måling av luftstrømmen viktig (spirometri) å utføre hos de som eksponeres for mye støv. Da vil man kunne oppdage sykdommen på et tidlig stadium og sette i gang tiltak for å unngå ytterligere utvikling av sykdommen. Spirometri utføres rutinemessig hos bønder som går jevnlig til bedriftshelsetjenesten. Da vil man kunne følge med på utviklingen av lungefunksjonen over tid og få hyppigere kontroller dersom det viser seg å være hensiktsmessig.

Hva kan du gjøre selv?

Det er flere typer tiltak man kan gjøre for å redusere støveksponeringen også i landbruket. Tekniske løsninger kan redusere eller fjerne støvkilder. Det kan være i form av et lukket tørkeanlegg, sette opp skillevegger eller presenninger for å avgrense støvet på låven, integrerte støvsugere på tørka og støvfilter i traktor og tresker. Før tørkesesongen er det viktig å rengjøre alle binger, motorer og vifter slik at man unngår branntilløp og driftsstans i en hektisk periode. Dette arbeidet er både støvete og foregår ofte i høyden. Gode sikringstiltak for å redusere fallfare og støveksponering er derfor viktig.

Ved levering av lagret korn, samt rengjøring av tørkeanlegg er det ekstra viktig å bruke maske da støvet kan inneholde sopp og muggsporer.

En grunnregel er at om du ikke får fjernet støvkilden må du bruke verneutstyr. Gårder har støvkilder flere steder og selv med tekniske løsninger kan man ikke unngå å måtte bruke støvmaske. Da må du vite hva slags maske du skal se etter. Det finnes mange typer masker, noen dekker hele ansiktet, noen er halvmasker og andre er friskluftmasker. Det viktigste er at du finner en maske som passer ditt ansikt, tetter godt og har riktig filter.

Hva er støv?

Organisk støv er i hovedsak biologiske partikler som omfatter levende og døde bakterier, virus, sporer, sopp, midd, trestøv, kornstøv og dyrehår/fjær. Organisk støv er den typen støv det finnes mest av i landbruket.

Uorganisk støv er ikke-biologisk, for eksempel metallstøv, mineralstøv eller støv fra kjemikalier. Eksempel på mineralstøv er jordstøv som frigjøres ved jordbearbeiding og håndtering av rotvekster.

Tabell 1: Klasser åndedrettsvern

KlasseFilteringsgradBruk

P1

80 %Ikke aktuell for landbruket
P294 %Benytt alltid minst P2 i landbruket
P399 %

Brukes dersom støvet inneholder giftige stoffer, der det er store mengder støv eller man reagerer allergisk

Hva gjør det med din helse?

Støveksponering kan føre til at du utvikler lungesyk- dommer. Risikoen for dette, og hvilken type lungesykdom du kan utvikle er avhengig av flere faktorer som eksponeringstid, mengde støv og type støv som finnes i arbeidsmiljøet ditt.

De støvtypene som utgjør størst risiko i landbruket er organisk støv, inkludert kornstøv. Dette støvet inneholder mikroorganismer som bakterier, mugg og midd. Enkelte av disse mikroorganismene inneholder eller produserer giftstoffer som også kan gi irritasjon i øyne og luftveier. På sikt kan dette gi allergi, astma, bronkitt eller KOLS, som er lungesykdommer man må leve med livet ut.

Mange bønder har opplevd å få influensalignende symptomer som frysninger, verk i muskulaturen og feber noen timer etter arbeid i støvete omgivelser, for eksempel vasking av fjøs med høytrykkspyler. Dette kalles inhalasjonsfeber eller giftfeber, og er et tegn på at man har pustet inn for mye soppsporer. Dette er en forbigående reaksjon, men ved gjentatt eksponering kan man utvikle såkalt bondelunge, som er en kronisk allergisk sykdom.

Hvordan vite status på egen helse?

Spirometri brukes for å undersøke lungefunksjonen. Pasienten puster gjennom en slange med et munnstykke, og så registreres det hvor mye luft som blåses ut og i hvilken hastighet.

Spirometri er en av de mest effektive metodene for å undersøke lungefunksjonen.

Man blåser inn i slangen tre ganger, for å få gjennomsnitt og starter med å puste helt normalt inn og ut. Deretter skal man puste inn alt man kan slik at lungene fylles helt opp, og til slutt puster de ut alt de kan og tømmer lungene helt. De verdiene vi finner blir sammenlignet med «en definert standard» og det vi finner sier noe om luftveiene og lungenes funksjon. De som har HMS-avtale i NLR får innkalling til bedriftshelsetjenesten som en del av tilbudet hvor spirometri er en viktig del av helsekontrollen. Resultatet journalføres og danner et bilde av lungehelsen over tid slik at sykdom kan avdekkes og tiltak iverksettes. Mange går med en lungesykdom uten å være klar over det før symptomene er så kraftige at sykdomsforløpet har kommet langt. På grunn av sykdommens alvorlighet er KOLS godkjent som en yrkessykdom.

Fordi du fortjener det

Som bonde så tar du til enhver tid selvstendige valg i forhold til drifta. Du har også ansvaret for å ta vare på egen helse. Det er ingen som kommer hjem til deg for å passe på at du bruker verneutstyr. Gjør de tiltakene som trengs slik at du holder deg frisk og kan fortsette å jobbe i landbruket så lenge du ønsker. Fordi du fortjener det.

Trenger du noen å diskutere med?

Ta kontakt med HMS-rådgiver for å finne verneutstyr som passer deg og ditt behov.

> Her finner du din HMS-rådgiver