Brukerne får mulighet til å delta i ulike aktiviteter tilknyttet gården som kan bidra til økt trivsel og livskvalitet. Aktivitetene kan inkludere alt fra jordbruk og dyrehold, til håndverk og naturbaserte opplevelser. Tilbudene er ofte rettet mot ulike brukergrupper som barn og unge, personer med psykiske eller fysiske utfordringer, eldre, og andre som kan ha nytte av et tilrettelagt tilbud i et gårdsmiljø.


Sosial inkludering – En Inn på tunet-tilbyder kan tilby en rekke tjenester som er tilpasset ulike brukergrupper og behov. Her er noen av tjenesteområdene:

  • Oppvekst og opplæring: Dette inkluderer allmennpedagogikk, spesialpedagogikk og fritidsaktiviteter for barn og unge.
  • Arbeidstrening og rehabilitering: Tilbydere kan gi arbeidstrening og rehabilitering for personer som trenger å komme tilbake i arbeid eller som har behov for å utvikle arbeidsferdigheter.
  • Helse og omsorg: Dette omfatter tjenester for personer med rusproblemer, funksjonsnedsettelse, psykiske helseutfordringer og demens.
  • Integrering: Inn på tunet-gårder kan også bidra til integrering av innvandrere og flyktninger ved å tilby aktiviteter som fremmer inkludering og samfunnsdeltakelse.
  • Kriminalomsorg og forebygging: Noen gårder tilbyr programmer som støtter rehabilitering og forebygging av kriminalitet.

Gården blir en arena for sosial inkludering, hvor ulike brukergrupper kan møtes å samhandle, noe som skaper et unikt fellesskap.


Godkjenningsprosess

For å bli en godkjent Inn på tunet-gård, må du gjennom en godkjenningsprosess som administreres av Stiftelsen Norsk Mat.

Første steg er å gjennomføre Inn på tunet-skolen, et nettkurs som gir en grunnleggende forståelse av hva Inn på tunet er, hvilke muligheter det gir, og hva som kreves for å etablere en slik virksomhet. Etter å ha fullført skolen, må du fylle ut et registreringsskjema. Skjemaet krever informasjon som organisasjonsnummer, gårds- og bruksnummer, og kontaktinformasjon.

Når registreringsskjemaet er sendt inn, må du gjennomføre en egenrevisjon ved å gå gjennom kravene i KSL-sjekklistene for generelle krav til gården, HMS, og spesifikke krav for Inn på tunet.

En KSL-revisor vil deretter gjennomføre en ekstern revisjon på gården din. Revisjonen resulterer i en rapport som vurderes av Stiftelsen Norsk Mat. Hvis alle krav er oppfylt og eventuelle avvik er lukket, vil gården din bli godkjent som en Inn på tunet-gård.

Det kan også være nyttig å delta på kurs og konferanser arrangert av Landbruksdirektoratet og andre relevante organisasjoner for å få mer innsikt og nettverk.

Fordeler for deg som bonde

  • Økonomi:
    For gårdeier kan det å tilby Inn på tunet – tjenester være en ekstra inntektskilde og bidra til økonomisk bærekraft for gårdsdriften.
  • Godkjenning:
    Ved å være en Inn på tunet tilbyder kan du markedsføre din virksomhet ved å benytte Inn på tunet logen til eget markedsføringsarbeid, og det vil være lettere å kontakte kjøpere siden man har dokumentasjon på sitt kvalitetssystem.
  • Støtte fra myndighetene:
    Det finnes støtteordninger og veiledning fra landbruksdirektoratet og andre organisasjoner for de som ønsker å starte opp med Inn på tunet.
  • Hva kreves av deg?
    Du bør ha et sterkt ønske om å bidra til andres trivsel og utvikling gjennom meningsfulle aktiviteter på gården. Du bør ha en gård som kan tilby trygge og tilrettelagte aktiviteter. Dette inkluderer både fysiske fasiliteter og tilgang til natur.
    Arbeidet krever at du er tålmodig og empatisk, da du vil jobbe med mennesker med ulike behov og utfordringer.
    Det er viktig å ha eller være villig til å tilegne seg kunnskap om HMS, samt spesifikke krav for Inn på tunet-tjenester.
    Du må være villig til å gjennomføre Inn på tunet-skolen og følge godkjenningsprosessen som administreres av Stiftelsen Norsk Mat.
    Dersom du ønsker å få mer kunnskap om Inn på tunet anbefaler vi at du leser mer på hjemmesiden til Norsk mat og gjennomfører Inn på tunet skolen. Den er en e-læring og gratis.

Mer informasjon om Inn på tunet Inn på tunet-skolen