Omsider er det klart at det kommer en betydelig prisnedgang på nitrogengjødsla. Den rimeligste N-gjødsla koster i disse dager 17 kr per kg. Nivået ligger under halvparten av toppnivået i 2022, og vi må tilbake til seinhøsten 2021 for å finne tilsvarende pris.
«Prisnedgang betyr også at betalingsviljen for å kjøpe husdyrgjødsel vil gå ned.»
Likevel er det langt over det prisnivået vi hadde før sommeren 2021. De mest aktuelle N-gjødseltypene er Opti NS fra Yara, og CAN 27 uten svovel fra Achema, Litauen.
Normalt går det greit å bruke mineralgjødsel uten svovel utover sesongen, når frigjøringa fra husdyrgjødsel øker. Samtidig er det ei veldig billig forsikring å bruke svovelholdig gjødsel til andreslåtten, der svovelsituasjonen er mer usikker. For eksempel på jord med lite husdyrgjødsel, på sandjord og ved nydyrking.
Ved å velge nitrogengjødsel uten svovel, snakker vi om en potensiell besparing på mindre enn 10 kr per dekar, ved ei normal tildeling av gjødsel til andreslåtten. I forhold til prisendringene, gir ny redusert pris på N-gjødsel en kostnadsreduksjon på 35-40 kr per dekar på andreslåtten ved ei normal gjødseltildeling. Tilsvarende ca 140 kr per dekar for tre slåtter.
Vær obs på avstander Nå som N-prisen er lavere og en i tillegg venter lavere fullgjødselpris, er også verdien av husdyrgjødsel lavere. I en slik situasjon blir hovedregelen om at husdyrgjødsla kommer best til anvendelse og har størst verdi når det gis mengder som dekker kalium og fosfor, enda mer sentral. Bruker du mer husdyrgjødsel enn det som trengs for å dekke fosfor og kaliumbehovet, får du kun effekten av ekstra nitrogenvirkning. Da vil fanespredd, vanlig husdyrgjødsel av storfe kun være verdt ca 25 kr per tonn.
Det vil ikke kunne svare seg å kjøre den ekstra gjødsla særlig langt, i hvert fall. Tilsvarende vil ekstra vanninnblanding ved vognutkjøring gi ekstra N, men være «dårlig butikk».
«Opp og/eller ned? Uansett kva gjødselprisen er, forblir agronomi kombinert med økonomi avgjørende for å lykkes med å drifta di»
God og riktig tildeling Selv om gjødsla nå er blitt billigere, er det lurt å innarbeide beste praksis for presis gjødsling og riktig mengde. For eksempel har det vært en del utgang av raigras i vinter. I kombinasjon med tørke i mai/juni bør du vurdere tilslaget etter isåing.
Du bør som hovedregel gjødsle i forhold til avlingspotensial. Slik situasjonen er i starten av juni, med tørkeutsikter mange steder, bør husdyrgjødsla ut raskt etter førsteslåtten. Den verdifulle virkninga av fosfor og kalium fra husdyrgjødsla kommer utover året, du får ut gjødsla, og det blir ingen kjøreskader. Du kan da heller vente med å spre mineralgjødsla på jord som ikke vannes til rett før regn. Den vil ikke bli tilgjengelig for planten før regnet kommer, og ved utsatt nitrogengjødsling, kan du senere vurdere potensialet for enga og derved også gjødslingsnivået.
«Utav enhver krise kommer det normalt fornya kunnskap, og det gjør det denne gangen også.»
Rimeligere fullgjødsel Det er i skrivende stund ikke klart akkurat når prisfallet kommer på fullgjødsel, men etter det NLR kjenner til, blir det i løpet av juni. Det som er sikkert, er at det ikke vil bli solgt mye fullgjødsel i en situasjon der prisen for N-gjødsel er halvparten av prisen på den billigste fullgjødsla. Da bør d-u bruke husdyrgjødsel i så stor grad som mulig, eventuelt gamble på at det holder med N-gjødsel på beiter, eventuelt overgjødsle med fullgjødsel seinere. Særlig dersom tørke vedvarer. Ved en prisnedgang, slik som jordbruksavtalen forutsetter på ca. 40 %, får det som konsekvens at det blir lavere lønnsomhet ved å kjøre husdyrgjødsel langt. Gjenværende gjødsel til tredjeslått bør i hvert fall kjøres så kort som overhodet mulig. Og du må ha større husdyrgjødselmengde, før det lønner seg å investere i miljøvennlig spredeutstyr. En prisnedgang betyr også at betalingsviljen for å kjøpe husdyrgjødsel vil gå ned.
Hva skjer med prisene framover? Det er umulig å gi klare svar på når det er fornuftig å handle inn gjødsel framover. Du kan antagelig sikre deg den fullgjødsla du trenger i år nå. Når det gjelder nitrogengjødsling, er det fortsatt usikkert hvordan utviklingen blir fra måned til måned. Det vil i mange år lønne seg å kjøpe gjødsla på seinsommeren, men det er vanskelig å si noe i et slikt år som dette. Det avhenger nok av hvordan etterspørsel etter gjødsla utvikler seg, utvikling i gasspriser og valutamarkeder. Når det er så usikkert som nå, kan det være et poeng å spre risiko ved å gjøre et delinnkjøp.
God agronomi + økonomi = Sant. Uansett. Situasjonen de to siste åra har vært svært krevende for mange. Det er derfor først og fremst gledelig at prisene har falt betydelig. Utav enhver krise kommer det normalt fornya kunnskap, og det gjør det denne gangen også. Bøndene har blitt mer oppmerksomme på at det uansett lønner seg godt med kalking, gjødsling tilpassa avlingsutbytte, presis gjødselspredning, miljøvennlig husdyrgjødselspredning, samt på belgvekster og kløver. Kunnskapen du har bygget deg opp om disse temaene vil du kunne bruke videre. God agronomi kombinert med økonomi forblir avgjørende for å lykkes med å ta drifta di inn i framtida.
«God timing? Mye usikkerhet i markedet gjør at det kan være lurt å spre risiko ved å gjøre et delinnkjøp av gjødsel nå.»
Denne artikkelen er også publisert i Bondevennen