Graskvalitet og slått, Agder
De første prøvene er tatt ut mandag 22.mai på ulike lokaliteter. De fleste prøvene er tatt i Lyngdal og Grimstad da det er her vi har værstasjoner knyttet til Landbruksmetoroligiske tjeneste som vi henter værdata ut i fra.
Bonde/sted |
Dato uttak | Fem/kg ts |
Råprotein, % av ts |
OMD, % av ts |
NDF, % av ts |
iNDF, % av ts |
Høyde på graset, cm |
Kjetil Kolnes, Lyngdal |
22.mai |
1,028 |
20,4 |
80,1 |
50,9 |
5,2 |
38 |
Jens Jørgen Aarnæs, Lyngdal |
22.mai |
1,028 |
15,3 |
81,6 |
48,9 |
5,49 |
34 |
Jarl Solås, Lyngdal |
22.mai |
1,06 |
19,5 |
82,2 |
48 |
4,33 |
36 |
Prestegården, Grimstad |
22.mai |
1,014 |
16,4 |
80,7 |
50 |
4,93 |
34 |
Roresanden, Grimstad |
22.mai |
1,029 |
20 |
81,4 |
49,3 |
4,1 |
35,5 |
Ugland gård, Grimstad |
22.mai |
0,961 |
19 |
76,8 |
53,7 |
6,28 |
44 |
Oddmund Ljosland, Evje |
22.mai |
1,053 |
22,2 |
81,8 |
48,8 |
3,43 |
24 |
Terje Birkeland, Evje |
22.mai |
1,121 |
25,4 |
85,5 |
45,9 |
2,31 |
21 |
Festiviteten, Lista |
22.mai |
1,002 |
18,8 |
79,1 |
52,4 |
5,93 |
Varmesum
I tillegg til å se på utviklinga av enga er også varmesum er godt hjelpemiddel for beregning av slått. For et energirikt fôr med høyt proteininnhold og høy fordøyelighet ønsker vi slått på en varmesum på 470-550.
Sted | Vekststart | Varmesum per 25.mai |
Landvik | 12.april | 421,7 |
Lyngdal | 12. april | 409,1 |
Timoteien har nå 2-3 leddknuter langs kysten og vi kan kjenne akset begynner å dannes. De fleste prøvene ligger på rundt 1Fem/kg ts så det er enda litt for tidlig å begynne å høste. Likevel går utviklinga rimelig kjapt framover, så det gjelder å ha utstyret klart og være på hogget når tida er inne. Det blir en ny runde med prøver fredag 26. mai på lokasjonene langs kysten for å følge med på utviklinga her. Ofte kan vi se en nedgang i forenhetskonsentrasjonen på ca. 0,01 per dag, og med en slik nedgang vil vi ligge på ca.0,9 rundt 1.juni. Her er det mange faktorer som spiller inn, så følg med i egen eng. Vi ser for oss at det vil bli slått langs kysten neste uke for de som trenger fôr til høytytende dyr, altså fôr med mye energi, høyt proteininnhold og høy fordøyelighet.