Grasprøvene er tatt i nyere timotei eng med raigras og litt kløver. Ut fra tidligere undersøkelser vil dette også gjelde tilnærmet for flerårig raigras og eldre eng med mye engrapp. Bladfaks, hundegras, strandrøyr og Hykor raisvingel vil tilnærmet ha samme FEm-verdier en uke tidligere.
Resultatet av kvalitetsprøvene:
Disse er basert på uttak av grasprøver 18.mai, 25 mai, 31.mai og 7.juni følgende steder i eng på mineraljord i åpent lende:
Sted |
Prøvedato |
Høyde på graset, cm (målt med tommestokk) |
FEm/kg tørrstoff (TS) |
Råprotein % av TS |
NDF Fiber % av TS |
INDF Ufordøyelig fiber % av TS |
Fordøyelighet, % av TS |
Grimstad, Bakken |
31.mai 25.mai 18.mai |
70 50 40 |
0,950 0,982 1,059 |
17,7 22,5 28,2 |
52,8 52,4 49,4 |
8,3 6,0 4,0 |
75,6 76,9 80,6 |
Grimstad, Roresanden 1 |
31. mai 25.mai 18.mai |
60 40 30 |
0,956 0,998 1,089 |
14,4 18,1 24,3 |
54,1 52,2 44,7 |
7,4 5,1 3,8 |
77,4 79,0 84,1 |
Grimstad, Roresanden 2 |
31. mai 25.mai 18.mai |
60 40 30 |
0,945 1,010 1,074 |
15,7 21,2 25,2 |
55,1 51,8 47,9 |
8,1 5,0 3,9 |
76,0 79,2 82,8 |
Lyngdal, Prestegården |
7.juni 31. mai 25.mai 18.mai |
75 |
0,878 0,97 1,034 1,100 |
10,9 14,3 19,3 24,6 |
61,7 54,6 51,8 45,6 |
10,4 6,6 4,3 3,8 |
71,6 77,7 81,3 84,2 |
Lyngdal | 7.juni 31. mai 25. mai | 65 | 0,95 0,992 1,048 | 13,2 19,4 25,2 | 58,3 50,8 46,9 | 8,2 5,9 4,5 | 76,0 78,3 80,9 |
Bygland, Jordalsbø 1 | 14. juni 7.juni 31. mai | 0,862 0,954 1,084 | 15,8 19,5 23,0 | 56,8 54,0 49,0 | 10,4 6,1 3,1 | 69,2 74,6 82,6 | |
Bygland, Jordalsbø 2 | 14.juni 7. juni 31. mai | 0,836 0,928 1,046 | 12,2 18,1 22,7 | 64,2 56,0 49,5 | 12,3 7,8 4,9 | 68,5 73,1 80,2 |
Det vil være store variasjoner alt etter lokalklimaet, og jordstykkets plassering i terrenget (solvent, baksølt, lunt, vindutsatt osv.).
Kommentarer: Utviklinga av graset har gått fort den siste måneden og nå er det tida for å høste vedlikeholdsfôr til ammeku samt hestefôr. Det er også aktuelt å slå til gjeldkyr. Fôrenhetskonsentrasjonen er nå svært lav, trolig et godt stykke ned på 0,70 tallet. Proteininnholdet blir også uttynnet og det blir større andel ufordøyelig fiber. Dette fører også til en svært lav fordøyelighet av fôret.
Ta en runde i egen eng og se på utviklinga av graset hos deg. Det er mange faktorer som påvirker utviklinga. Ta gjerne kontakt med en av oss grovfôrrådgivere for hjelp til vurdering av rett slåttetidspunkt.