Kortsiktige tiltak
– Spar jorda med rett kjøremønster
Om du må kjøre slått før det er optimalt er det noen ting du må passe på:
Det blir enda viktigere enn ellers med best mulig dekkutrustning. Kjør med bredest mulig dekk med lavest mulig dekktrykk. Hvis det er praktisk mulig kan du kanskje vurdere tvillinghjul?
En annen ting som blir enda viktigere under sånne forhold er planlegging av kjøremønster. Legg en plan allerede før du begynner å kjøre, og tenk igjennom kjøremønsteret mens du kjører. Den første overkjøringa er den som skader jorda mest, så unngå å kjøre for mange steder. Rundballesanking bør også gjøres i de samme spora som man har kjørt i under slått så langt det lar seg gjøre. Om man ikke er bevisst under sanking av rundball kan man ende opp med å kjøre på veldig mye av skiftet, som både kan skade plantene og jorda.
Les gjerne denne saken om kjøremønster, som ble skrevet av Gunstein Dyrdal i 2022.
Langsiktige tiltak
- Drenering
Mange med godt drenert jord har greidd seg bra sjøl om det har vore blautt i år. Er du av dei som slit, bør du vurdere å drenere jord som er vanskeleg å hauste. Tilskotet er i dag 61kr/løpemeter inntil 4000 kr/daa. Dette gjeld også oppreinsk av avskjæringsgrøfter!
Drenering og grøfting
Mer nedbør setter større krav til dreneringene og til det hydrotekniske anlegget. Mange plasser ligger det gamle anlegg som ikke er dimensjonert for vannmengdene eller er defekte på en eller annen måte.
Det er ofte kostbart å reparere eller lage nye dreneringsanlegg. En kommer vanligvis over 6.000 kr pr daa for vanlig feltgrøfting, og gjerne mye mer enn det om det er mye stein som vanskeliggjør forholdene.
Det finnes imidlertid muligheter for å få støtte gjennom noen tilskuddsordninger:
- Reparasjoner av lukka småbekker eller reparasjon av «mindre» erosjonsskader søkes gjennom SMIL-ordningen. Satser og regler er forskjellige mellom kommunene, men normalt vil kommunene gi mellom 50 – 70 % tilskudd av totalkostnaden. Forskriften gir føringer om inntil 70% tilskudd. Søknadskjema
- For dreneringstilskuddet (Tilskudd til drenering av jordbruksjord) gjelder nasjonale satser og er nå på kr 61 pr meter eller kr 4000 pr daa. Husk at avskjæringsgrøfter også kommer inn her, og det er gjerne lønnsomt å søke dreneringstilskudd enn SMIL på dette.
- Gjennom SMIL-ordninga er det også muligheter for å søke om å dekke kostnader til planlegging. Planlegginga kan du gjøre selv eller du kan få hjelp av en rådgiver i NLR eller andre med fagkompetanse. Noen kommuner gir 100% tilskudd til dette.
- Det er nesten bestandig lønnsomt å snakke med naboen før en går i gang med planlegging av større anlegg, særlig om det kan berøre andres arealer. Det er også lønnsomt i kroner om naboen også tenker å gjøre noe med sitt anlegg da mange kommuner har høyere SMIL-satser på fellesprosjekter.
- Ved store brudd eller utglidninger på dyrkamarka kan Naturskadeordningen være aktuelle å kontakte. Dette kan komme i tillegg til SMIL-ordningen, men det kan være noe lang saksbehandlingstid i naturskadeordningen.