Pløying er det beste forarbeidet til et optimalt såbedd, men det krever mye diesel og er arbeidskrevende. Det er ikke alltid vi rekker å fornye enger som har tapt seg i verdi, og gode forenkla metoder for fornying er derfor en viktig avveiing for full fornying. Dette er spesielt aktuelt på steinrikt og bratt terreng, men også i fulldyrka og overflatedyrka eng med overvintringsskader. Et glissent gjenlegg kan med få grep gi en bedre plantesammensetning og høyere avlingsnivå, og full fornying kan utsettes.
Det er en del forutsetninger som må være på plass for å lykkes, og forholdene under og etter såing har vist seg å være den viktigste faktoren. For å ta en god avgjørelse på strategi i skadet eller tynn eng, må en ut og se over arealet på våren. Om grasmarka er ødelagt av pakking og kjøreskade, vil såing etter pløying være mest aktuelt. Ett unntak kan være der det er mulig å jevne ut kjørespora med tromling og/eller lett harving, og deretter så direkte. Er det dårlig drenering, tett jord, for lav pH eller mye ugras som er årsakene til at enga gir lite avling? Da er det vanskelig å oppnå suksess med fornying, uansett metode. I slike tilfeller må en gjøre noe med voksevilkårene først
Hvorfor går kløveren ut?
Kløver stiller store krav til nettopp voksevilkår, og selv om vi velger såblandinger med høy andel kløver, ser vi ofte at nivået blir tynt over år. Gjødsling med nitrogen i etableringsåret bør være svak til moderat, og plantene må være på riktig utviklingsstadiet før innvintring. Sein slått med lav stubbhøyde og sein beiting, påvirker kløverens overvintringsevne negativt. Den trives heller ikke i pakka jord og det ser vi ofte i kjørespora i ung eng. Faste kjørespor anbefales!
Rødkløver vs hvitkløver
Så hvorfor bruke tid og penger på å så i kløver på nytt?
Fordeler:
Høyere fôropptak
Mindre fiber – mindre metan
Ei eng med godt kløverinnslag (> 30 prosent) kan fiksere 10-20 kg nitrogen per dekar årlig under norske forhold
Kraftig pelerot opp til 1 meter, kan løse opp pakka jord og er tørkesterk
God spireevne ved resåing
God smakelighet på fôret
Høyere mineralinnhold enn grasplanter, blant annet magnesium og kalsium
Ulemper:
Usikker overvintring
Blir lett utkonkurrert av grasarter når N gjødslinga er sterk
Krever god jordstruktur, går ofte ut i kjørespor på grunn av pakking
I vassjuk jord vil oksygentilgangen til knollene reduseres
Treg i gang om våren, krever jordtemperatur på over 8 grader
Optimal jordtemperatur for Rhizobium-bakteriene er 15-25 °C, N-fikseringa starter seint
Nitrogengjødsling til kløver
Nitrogenfikserende vekster anbefales forsiktig til moderat nitrogengjødsling for å sikre at fikseringen kommer i gang. Forsøk fra Danmark viser derimot at dette gjelder først og fremst unge planter, og at godt etablert kløver tåler forholdsvis store mengder nitrogen.
Hvordan oppnå god etablering?
Forsøk viser at det kan være stor avlingsgevinst ved fornying med innsåing av belgvekster på eng som er relativt ung. Gammel eng har ofte et tykt torvlag, som hindrer innsådde frø i å spire, og det kan være vanskelig å få plassert såfrøet slik at det klarer å etablere seg grunnet sterk konkurranse fra den gamle enga. Dersom en ønsker å så direkte i den gamle enga, må det benyttes direktesåmaskiner med kraftige skållabber, eller rotorharv med påmontert såmaskin.
Kløver bør sås om våren for å sikre god nok spireråme. Tørke etter spiring er svært kritisk, og jevnt fuktig jord i perioden etter spiring, er nødvendig for å få etablert nok rotsystem til å takle høy varme og tørkeperioder midtsommers.
Fordeler:
- · Når full fornying ikke er aktuelt
- · Øke avlinger i inneværende år
- · Redusere ugraset mulighet til å etablere seg i tomrommene – redusere bruk av plantevernmidler og antall overkjøringer
- · Mulighet for å få ei eng som gir økt avling og høyere kvalitet på forholdsvis liten innsats
Anbefalinger for best resultat:
- Så tidlig for å sikre god spireråme
- Harve over marka for å rive opp plantedekket og få opp litt jord (f.eks. med stivtindharv).
- Tromle der det er mulig, for å sikre frøet kontakt med jord
- · Ved store tomrom i enga, bør det vurderes å ha med italiensk og engelsk raigras