Gjødsla skal være glinsende, kjennes kremaktig og være homogen hos melkekyr. Optimal fôrrasjon og greit høstetidspunkt på grovfôret.

Er gjødsla matt og inneholder mye grove fôrpartikler må det inn med mer lettløselig karbohydrat i fôrrasjonen. Grovfôret er høstet for sent (skyting – blomstring).

Store mengder lange fibrer i møkka tyder på lite drøvtygging og høg passasjehastighet fra vomma. Her må fôrrasjonen justeres til mer fiber og mindre lettfordøyelig stivelse og karbohydrat i rasjonen. Reduser kraftfôrmengde dersom grovfôret er høstet før begynnende skyting.

Slimklumper i gjødsla tyder på at tykktarmen har vært overstimulert, mest sannsynlig fordi fôret har passert vomma for fort på grunn av sur vom. Endre kraftfôrtype til en med mindre lettfordøyelig stivelse. Reduser kraftfôrmengde dersom grovfôret er tidlig høstet, før begynnende skyting.

Kombinasjonen økt N-gjødsling og tidligere slått kan gi deg problem både på jordet, med ensileringa og i fjøset. Ta kontakt med din lokale NLR-rådgiver for å få laget gjødslingsplan og diskutere strategier.

Gradering av kumøkk:

  • Vannaktig gjødsel tyder på at kua er alvorlig syk, sur vom.
  • Gjødsla er som en tynn pudding, som ved landing på hardt underlag spruter utover. Vanlig den første tida etter beiteslipp og når det fôres med fiberfattig, energirikt grovfôr eller det er en ubalansert fôrrasjon.
  • Gjødsla er som tykk pudding og har en ruke-form med 2-3 cm høyde. Ideell fôring og god fordøyelse.
  • Gjødsla er tykk og former seg med tydelige ringer. Rukehøyde ca 1 fingerlengde. Tyder på ubalanse i rasjonen til melkekyr (trengs mer lettfordøyelig karbohydrat), men OK for sinkyr og kviger.
  • Gjødsla ligner hestemøkk. Bør bare forekomme hos sinkyr og kviger.