Ulike strategier

De i siste kategori kan fint få en tredjeslått hvis de får tatt andreslåtten i løpet av første uka i august. De hadde kanskje i utgangspunktet ikke planlagt med tre slåtter og må gjøre ei vurdering av om en likevel vil prøve på det i år, spesielt hvis en trenger noe fôr med høgt energiinnhold. Gardbrukere i denne gruppa vil kanskje bestille gjødsel til en tredjeslått nå. De fleste kan da kjøpe ei nitrogengjødsel, i alle fall hvis det har vært brukt møkk to ganger tidligere i år. Opti NS vil da passa bra for de fleste. Vi kommer tilbake med mer spesifikke tilrådinger når det nærmer seg slått for disse, men en grov pekepinn kan være å beregne inntil en kg nitrogen pr. dekar og uke fra andre- til tredjeslått. Tenkt eksempel: Andreslått 7.8. og planlagt tredjeslått ca. 4.9., bruk 15 kg Opti NS pr dekar. Hvis det brukes husdyrgjødsel må mengden mineralgjødsel reduseres, reduser med ca. 1-1,5 kg nitrogen pr. tonn husdyrgjødsel. Det bør ikke brukes mer enn 2 tonn husdyrgjødsel på tredjeslåtten, litt mer tåles hvis det er tilsatt mye vatn.

Altså: Ikke gjødsle for mye og ikke gjødsle for seint hvis tredjeslåtten blir i september.

De som tar andreslåtten i disse dager og skal gjødsle på til en tredjeslått i løpet av neste uke bør også tilpasse gjødslinga videre strategi for grovfôrsesongen. Det er mye igjen av vekstsesongen og det ligger til rette for en god tredjeslått før midten av august.

«Regelen» om ca. en kilo nitrogen pr uke fra gjødsling til slått gjelder også her, men det er sjanse for en større tredjeslått når den blir tatt i begynnelsen av august enn en måned seinere. Hvilke grasarter som er i enga betyr også noe, bladgras som strandsvingel, raigras og hundegras vil ha sterkere gjenvekst og «tåler» litt mer nitrogen enn for eksempel timotei. En ligger derfor kanskje på 6 kg nitrogen til tredjeslått for eng bestående av mindre timotei og mer av de andre grasartene nevnt over. Avlingspotensialet spiller også selvsagt inn, ei stor avling trenger mer gjødsel enn ei lita avling.

Gjødseltype og mengde

Når det gjelder valg av gjødseltype bør selvsagt jordprøver og gjødselplana sjekkes. Tilråding her er generell og du bør derfor konferere din rådgiver hvis du ikke hadde planlagt med tre slåtter og er i tvil hva som passer på di eng. Tidligere bruk av husdyrgjødsel denne vekstsesongen, og eventuell husdyrgjødsel etter andreslått hvis du har nok til det, bestemmer hvilken type gjødsel og hvilken mengde du trenger.

Tenkt eksempel: Det har vært brukt husdyrgjødsel to ganger tidligere i sesongen og det blir trolig litt husdyrgjødsel en tredje gang også. Da kan du mest sannsynlig klare deg med Opti NS. Ved bruk av 1-2 tonn blautgjødsel storfe etter andreslått kan det passe å bruke 15 kg Opti NS. Uten husdyrgjødsel på tredjeslåtten kan du trolig gå opp til rundt 20-22 kg Opti NS.

Fullgjødsel 25-2-6 kan brukes hvis det ikke blir møkk etter andre slått og hvis det også var litt moderate mengder husdyrgjødsel tidligere i år. Da er det greit å få på litt kalium gjennom mineralgjødsla. Ei stor grasavling trenger nesten like mye kalium som nitrogen, men sjekk jordprøver og korriger for disse! Mengde: 20-25 kg fullgjødsel 25-2-6 pr dekar uten husdyrgjødsel, største mengde på god eng med mest bladgras og minste mengde på timoteieng.

Når det gjelder husdyrgjødsel så minner vi om at den utnyttes best tidlig i vekstsesongen. Videre er det greit å planlegge å bruke opp husdyrgjødsla før 10. august og dermed kunne søke på RMP-tilskuddet for denne ordninga.

Beitegjødsling

Til slutt noen ord om beitegjødsling: Lite og ofte! Beregn ca. en kg nitrogen pr. dekar og uke til beite. Ikke bruk for store mengder på en gang for å «spare» ei kjøring! Tilveksten på graset blir best når gjødsla tilføres i flere små «porsjoner» gjennom vekstsesongen, gjerne etter ei beitepussing, da stimuleres det til vegetativ vekst på graset.