Hard pressing av halmballer gjør at ammoniakk fordeler seg dårligere, og en vil kunne få ujevn kvalitet på halmen. Dette gjelder særlig rå halm. I rå halm vil tilført ammoniakk binde seg i vannet rundt injeksjonsstedet. Store deler av ballen kan i slike tilfeller være ubehandlet og det kan utvikles mugg i fôret.

Halm bør ligge 1-2 dager til tørk i godt vær før pressing. Halm med gjenlegg bør ligge lenger, særlig om det er mye gras i halmen. Er det mye gras, eller halmen er umoden, vil vi ikke anbefale å tilsette ammoniakk. Grunnen til dette er at det vil produseres karbondioksid og varme i ballen (ånding), på grunn av sukkerinnholdet i graset. Ved tilsetting av ammoniakk vil karbondioksid binde en del av ammoniakken og danne hjortetakksalt. Dette kan ses som et hvitt belegg på halmen. Stoffet er ufarlig, men er tegn på at en ikke har fått full nytte av ammoniakken.

Atskillig mer bekymringsfullt er giftstoffet 4-metylimidazol. Stoffet kan utvikles når en bruker store ammoniakkmengder i rå halm med mye grønnmasse eller i frøhalm. Giftstoffet påvirker nervesystemet til dyra, og i verste fall kan dyr som får i seg giftstoffet krepere. Faren for dannelse av stoffet er størst ved ammoniakkbehandling av frøhøy. Konsentrasjonen av giftstoffet øker med økende sukkerinnhold i fôret (mye grønt), økende vanninnhold, økende temperatur og økende ammoniakk-mengder.

Når kan du fôre med halmen

Behandlingstiden for ammoniakkhalm vil være avhengig av temperatur. Ved akutte behov kan halmen brukes etter 3-4 ukers lagring, forutsatt varmt vær. Normalt vil vi anbefale 6-8 ukers behandlingstid for å sikre et godt resultat. Før halmen brukes må den luftes grundig for å fjerne overskytende ammoniakk. Dette må aldri gjøres innendørs. Ved varmt vær, kan velberget tørr halm kjøres inn etter 2-3 døgns utlufting. Rå halm er vanskeligere å lufte ut, og ved lave temperaturer vil rå rundballer kreve opptil flere ukers utlufting.