Her er en sjekkliste med viktige punkter som bør tenkes på før slåtten kjøres i gang.
Refleksjon/planlegging
- Fjorårets slått, hva fungerte, hva fungerte ikke?
- Analyseresultatene fra fjorårets slått, tørrstoffinnhold, fortørking, energi/NDF, slåttetidspunkt
- Var det trøbbel med maskiner sist år? Er det noe som kan skje igjen?
- Var det flaskehalser i høstlinjen?
- Nok arbeidshjelp sist år? Spør etter tilbakemeldinger fra eventuelt ansatte, og let etter eventuelle forbedringsmuligheter
- Legg opp en strategi for kjørerunde – hvilke skifter skal slås først osv. Teig til teig vurdering sammen med din lokale NLR-rådgiver?
- Entreprenør? Meld deg på slik at du kommer langt fram i køen
- Ulike frøblandinger på ulike skifter?
- Innmatingshastighet på tårn-/plansilo?
- Bredspreding/spredning av streng etter slåttemaskina (tørrstoffinnhold) – hvor raskt klarer det å høstes etter spredning?
- Planlegge høstetidsstrategi, klipping av grasprøver eller teig til teig-vandring før slåtten nærmer seg (avtale en gjennomgang med lokal rådgiver?)
- Planlegg oppfølging etter slåtten
Kvess stålet før slåtten
- Ta fram maskinene i god tid før slåtten, smør og prøvekjøre
- Kjente feil? Ble det foretatt noen provisoriske reparasjoner sist år? Noe som må rettes ytterligere på?
- Slitedeler. Sjekk utstyr, og også sikre at du har slitedeler liggende hvis det skulle bli akutt behov under slåtten
- Merk ut store steiner o.l. i enga for å unngå skader på maskina
Kjøp og bestill
- Kniver til rundballepressa/andre slitasjedeler?
- Plast?
- Ensileringsmiddel?
- Har du en god lagringsplass for rundballelageret?
- Gjødsel til gjenveksten. Ta en telefon til din lokale NLR-rådgiver om du er i tvil eller det er endringer i planen
Trenger du en sparringspartner, ta kontakt med din lokale grovfôrrådgiver.