Skarpe slagstål og kniver er viktig for god kvalitet og god gjenvekst.
Kjøring med sløve kniver:
- Røsker graset av og bidrar til rotskade.
- Mye gras blir liggende igjen.
- Bidrar til senere gjenvekst.
- Krever mer diesel/energi.
Stubbehøyde
God stubbehøgde ved slåing er avgjørende for om en etterpå kan gjøre en kvalitetsjobb med vender, rive og pick-up uten at det kommer inn jord og gjødselrester i fôret.
En god del rundballefôr som blir berget har kort stubb, tørkes i streng med kort tørketid og uten bruk av ensileringsmiddel. Dette gir klart dårligst fôr og gjæringsresultat - og høyest fôrkostnad.
Stubb alltid på ca. 8-10 cm. Kortere stubbing enn 8 cm gir:
- Mer gjæringsproblem i konserveringen pga. jord- og husdyrgjødselinnblanding. Eventuelt må rive/pickup stilles høyere, noe som gir mer fôrspill.
- Mindre pakkevillig gras og mindre fôr med i hver vogn eller ball.
- Dyrere total fôrkostnad i kr/FEm til tross for litt mer netto kg avling.
- Dårligere og seinere gjenvekst etter slått.
Lengre stubbing enn 10 cm gir:
- Stubb som er så lang at den ofte ikke reiser seg igjen etter at du har kjørt på den.
- Mer problemer med renslåing i legde.
- Mer forurensing av graset i neste slått hvis en sprer husdyrgjødsel mellom slåttene på for lang stubb.
Hvis du ikke får stubbet høgt nok:
- Kjøp tilfredsstillende «dybdesko» til trepunktmaskinen.
- Å «holde» maskinen på trepunkten gir ujevn stubbehøgde fra +20 til -5 cm.
- For langt toppstag hjelper noe, men maskinen slår da meget dårlig ved legde i åkeren.
- Slepemaskiner har høydeinnstilling.