Ved falskt såbed lager en i stand såbedet så snart jorda er lagelig. Før pløying kan det være smart å grubbe eller harve jorda til å bryte opp vann kapillarene. Litt tørrvær med sol og vind hjelper mye til å forbedre lageligheten av jorda og derfor bør man vente 1-3 dager mellom 1 gangs harving og pløying. Målet er å dyrke ugraset ved å sette opp ferdige såbed 1-3 uker før planlagt utsåing eller planting av grønnsaker.

Målet er å la jorda ligge urørt en eller flere korte perioder så ugrasfrøene rekker å spire. Bruk gjerne spirevanning dersom det ikke kommer naturlig nedbør. Ettersom hvor god tid man har harves eller brennes det falske såbedet flere ganger. Harvingen bør skje så tidlig som mulig, gjerne «blind harving», dvs. mens ugras er i spiretråd stadiet og før det bryter jordoverflaten. Dermed sparer man tid og får 3-4 harvinger innen 2-3 uker. Spiller været ikke på lag, bør det senest harves før ugraset når frøbladstadiet. Brenning med ugrasbrenner er en god løsning i perioder med mye nedbør etter at såbeddet er gjort klart. Viktig er riktig arbeids dybde på harven. Enkelt sagt: «Begynn dypt og still harven grunnere for hver gang». Husk på og ikke harve dypere enn forrige gang, da vil man kunne stimulere ugrasfrø som ligger under optimal spiredybde til å spire. Akkurat dette punktet krever litt erfaring og observasjon. Man kan lære seg mye med å grave med en liten kniv i jorda på bedet for å finne ut hvor langt ned i dybden ugraset spirer.

Er det meldt regn og det er noen dager siden du har lagt opp såbed eller harvet, bør man harve selv om en ikke kan se ugraset – spirene er nok der uansett, og de er lettere å ta jo mindre de er. Frøugras er mest følsomme i spiretråd-stadiet fram til tidlig frøblad stadiet. Venter man til begynnelse av varig blad er det også godt utvikla rotsystem som minsker virkningsgrad av mekanisk eller termisk behandling, særlig under fuktigere forhold og med dårlig jordstruktur.

Falskt såbed kan, dersom det er vellykket, redusere ugrasmengden som spirer betraktelig gjennom sesongen. I tillegg vil det redusere den totale ugrasbanken i jorda.

Hvert ugras som bekjempes FØR vi etablerer grønnsaker trenger vi ikke å bry oss om mens vi dyrker grønnsaker. En god strategi mot ugras er å satse på flere tiltak. Vekstskifte og god ugraskontroll allerede i årene FØR det dyrkes grønnsaker på skiftet, riktig jordbearbeiding og god jordstruktur. Rette og jevne såbed er et stort pluss, stikkordet her er presisjon. Det fins imidlertid relativ enkelt redskap til å bearbeide falskt såbed effektivt, også over flere bed samtidig. Utstyret markedsføres f.eks. som «bedfrisker» (se bilde).

Falskt såbed egner seg ikke til første hold hvor tidlighet er viktig. Kulturer som skal sås i slutten av mai/tidlig juni, samt kulturer med flere hold gjennom sommeren, har gode muligheter for å kunne oppnå god effekt av falskt såbedd. Metoden kan også brukes til plantete grønnsaksvekster som «falskt plantebed».

Tips for at falskt såbed skal ha god effekt:

  • Jevnt og fint såbed med klumpfri jord (lagelig jorbearbeiding)
  • Vanning, noen få millimeter, hvis tørt, så ugraset spirer
  • Neste gang man kjører må det kjøres grunnere enn forrige gang:
    • Første gang 4-6 cm dybde med f.eks. ugrasharva
    • Andre gang 4-2 cm dybde, slik at hvilende ugrasfrø ikke røres under det sjiktet
    • Siste gang før utsåing 2 cm dybde
  • Må gå minst 4-5 dager mellom hver kjøring, følg med på spiringa underjordisk
  • Såmaskiner som forstyrrer såbedet mye og/eller arbeider ujevnt i jordsjiktet ødelegger effekten av falskt såbed