I 2024 testet vi sortene Romano Quintus, hjertesalaten Alaine, hjertesalaten Ralston, Salanova Davinci, Salanova Chalmers, Multi Pamex, Multi Exanimo og Crispi Danstar. Vi hadde fire felt, et i Mosjøen, et i Bodø, et på Sortland og et i Målselv.
Slike demo-felt er ikke fullskala sortsforsøk, men ei breiere utprøving for å se hva som kan fungere under våre vekstforhold. Årets utprøving gav god avling og kvalitet hos alle sortene. Sortene var milde i smaken, og samtlige falt i smak under smaksprøvene.
Salat har en relativt kort veksttid. Bruker man oppal, plastdekke og fiberduk kan man forlenge sesongen slik at man rekker to-tre hold, avhengig av hvordan vekstvilkårene er der du holder til. Salaten tåler lave temperaturer og litt frost, men er den høsteklar kan den få dårligere kvalitet dersom temperaturen blir for lav. Plantene trenger omtrent 30 dager i oppal. Fra midten av mai kan man også direkteså salaten.
Oppal og planting
Plantene fikk mellom 5 og 40 dager i oppal, og ble plantet på svart plast med 30x30 cm planteavstand. På Sortland ble det i tillegg brukt fiberduk i starten, mens det i Målselv ble brukt insektsnett for å beskytte salatene mot rådyr og elg. Salaten ble høstet etter 40-45 dager.
I Bodø fikk plantene fem dagers oppal før utplanting. Salaten ble plantet på lett sandjord med lite moldinnhold. Feltet ble forsiktig gjødslet med separert storfegjødsel og hønsegjødsel. Feltet ble høstet i tre omganger, etter 45, 48 og 72 dager.
I Målselv fikk plantene 38 dagers oppal før utplanting. Salaten ble plantet på sandig silt. Feltet ble gjødslet med 7 kg N i 12-4-18, og overgjødslet en gang. Feltet ble høstet etter 42 dager.
På Sortland fikk plantene 37 dagers oppal før utplanting. Salaten ble plantet på siltig mellomsand. Feltet ble gjødslet med to kg hønsemøkk. Feltet ble høstet etter 40 dager.
I Mosjøen fikk plantene 32 dagers oppal før utplanting. Salaten ble plantet på mellomleire, og ble ikke gjødslet etter utplanting. Feltet ble høstet etter 45 dager.
Salatsortene
Romano Quintus er en mørkegrønn, slank romanotype salat. I Mosjøen vokste den kraftig, og hodene var i snitt 361 g ved høsting etter 45 dager. Selv om den er kraftig, var den smalere i veksten enn for eksempel hjertesalatene. Smaken er mild, og det ble ikke registrert tip-burn. På Sortland veide hodene i snitt 212 g ved høsting etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på halvparten av hodene, men kun milde skader. I Bodø veide hodene i snitt 341 g etter 45 dager.
Alaine er en rød hjertesalat. Fargen er mørk rød, men grønn inni. Alaine fylles sakte, og er en litt mindre salat. I Mosjøen veide hodene i snitt 237 g etter 45 dager. Smaken var litt mer bitter enn Quintus, men fortsatt mild. Det ble ikke registrert tip-burn. På Sortland veide hodene i snitt 187 g ved høsting etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på fem av tolv planter. I Bodø veide hodene i snitt 200 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 96 g i Målselv etter 42 dager.
Ralston er en grønn hjertesalat. Den har mørk grønn farge, kompakt vekst og blir mellomstor. I Mosjøen gav Ralston de største hodene, med et snitt på 422 g etter 45 dager. Det ble observert tip-burn, men ikke mye. Smaken lignet smaken til Alaine. På Sortland veide hodene i snitt 240 g etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på fem av tolv planter. I Bodø veide hodene i snitt 459 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 314 g i Målselv etter 42 dager. I Målselv ble det funnet råte på to av ti hoder.
Salanova Davinci er en rød butterhead-salat. Fargen er mørkerød, men grønn inni. Fargen blir mørkere utover i sesongen. Davinci vokser i rosett og er storvokst. Hodene veide i snitt 188 g etter 45 dager i Mosjøen. Smaken var mild, og det ble ikke registrert tip-burn. På Sortland veide hodene i snitt 177 g etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på halvparten av plantene. I Bodø veide hodene i snitt 243 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 130 g i Målselv etter 42 dager. I Målselv ble det funnet råte på tre av ti hoder.
Salanova Chalmers er en grønn butterhead-salat. Fargen er lys grønn. Den har en mer opprett vekst enn Davinci, og er storvokst. Bladene er myke. I Mosjøen veide hodene i snitt 279 g etter 45 dager. Det ble registrert litt tip-burn. Smaken var litt mer bitter enn Davinci, men fortsatt mild. På Sortland veide hodene i snitt 194 g etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på syv av tolv planter. I Bodø veide hodene i snitt 283 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 242 g i Målselv etter 42 dager. I Målselv ble det funnet råte på ett av ti hoder.
Multi Pamex er en rød salat med smale blader. Bladene greiner og krøller seg slik at de får en 3D-form. Pamex har mørkerød farge, opprett vekst og er storvokst. Konsistensen er crispy. I Mosjøen veide hodene i snitt 186 g etter 45 dager. Det var noe bitterhet i smaken, men den er fortsatt mild. Det ble ikke registrert tip-burn, verken i Mosjøen eller på Sortland. På Sortland veide hodene i snitt 148 g etter 40 dager. I Bodø veide hodene i snitt 280 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 128 g i Målselv etter 42 dager.
Multi Exanimo er en grønn salat med smale, 3D-formede blader. Bladene er tykke og har en crispy konsistens. Den er storvokst og kan gi gode avlinger. I Mosjøen veide hodene i snitt 203 g etter 45 dager. Det ble registrert litt tip-burn. Smaken var mild. På Sortland veide hodene i snitt 193 g etter 40 dager. Det ble registrert tip-burn på ni av tolv planter. I Bodø veide hodene i snitt 384 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 156 g i Målselv etter 42 dager. I Målselv ble det funnet råte på fire av ti hoder.
Danstar er en grønn crispisalat. Fargen er mørk grønn. Bladene er store og crispy, og den har en opprett vekst. I Mosjøen veide hodene i snitt 205 g etter 45 dager. Det var litt vanskelig å høste hodene, og den egner seg kanskje bedre som plukksalat. Det ble ikke registrert tip-burn. Smaken var mild. På Sortland veide hodene i snitt 162 g etter 40 dager. Det ble registrer tip-burn på tre av tolv planter. I Bodø veide hodene i snitt 285 g etter 45 dager, mens hodene i snitt veide 188 g i Målselv etter 42 dager. I Målselv ble det funnet råte på ett av ti hoder.
Takk til feltvertene
- Mosjøen videregående skole, avdeling Marka
- Sortland videregående skole, avdeling Kleiva
- Vågønes parsellhage
- Dag-Idar Nilsen, Målselv
Utprøvingen er støttet av
- Regionale tilretteleggingsmidler fra Nordland fylkeskommune og Troms og Finnmark fylkeskommune
- Grøntsatsingsmidler fra Norsk Landbruksrådgiving SA