Bærrådgiverne i NLR på landsbasis har nå et systematisk samarbeid der hver av oss gjør notater og registreringer gjennom vekstsesongen på ulike jordbærsorter som dyrkes eller prøves i regionen. Noen registreringer er rene plantenotater, men i plukkesesongen prøver vi å få til registrering av bærstørrelse, smak og andre egenskaper og i tillegg ta en del bilder. Etter sesongen har vi renskrevet og systematisert alle notatene for ulike sorter og så har alle rådgiverne sendt resultatene til Stanislav Strbac i Viken som har samordnet opplysningene. Han har så laget en oppsummering på hver sort der hver sort får en verdi på følgende paramtere: Tidlighet (antall dager før eller etter Korona), smak, bærstørrelse, overvintringsevne, vekstkraftighet, nitrogenkrav og avlingsnivå. I tillegg blir sorten beskrevet med stikkord på spesielt positive og negative egenskaper, får fram spesielle behov, egnetheter og begrensninger. Så får sorten også totalvurdering med «smilefjes», «nøytralt fjes» og «surt fjes». Dette har gjort at en del sorter både etablerte og nye anbefales at de bør ut/ikke prøves mere, mens andre peker seg ut som interessante. Totalt sett er det nå 56 ulike sorter både vanlige junibærende og remonterende sorter med i oversikten. Resultatene ble gjennomgått på resultat - og erfaringsmøtet vi hadde 22.november 2023.
Sortene for dyrking i jord: Tidlighet er i parentes sammenlignet med Korona, der - foran tallet er dager tidligere og bare tall i parentes er dager senere enn Korona:
Sorter for dyrking i jord som er etablerte hovedsorter / aktuelle å satse på:
Flair (-10), Dahli (-7), Saga (-2), Korona (0), Polka (0), Sonata (2), Sonsation (5), Florence (10), Faith (14) og Malwina (25)
Nye sorter som viser positive egenskaper og som er aktuelle å prøve i mindre skala:
Seraphine (-7), Rosaria (-5), Verdi (-2), Glede (-1), Falco (2), Jenkka (7), Marieka (20)
Sorter som har uheldige egenskaper og bør fases ut / ikke prøves mer:
Glorielle(-8), Allegro(-7), Rumba(-7), Twist(-7), Salsa (2), Sussette (21), Magnus (21)