I prosjektet er det med bringebærprodusenter fra Vestland, Agder og Østlandet. Alle driver bringebærproduksjon på gården sin. Noen har produksjon i jord på friland, andre i jord i tunnel og andre igjen i substrat i tunnel. Bringebærproduksjonen varierer fra 5 - 45 dekar. Bærene selges både til industri, som prima konsumbær til grossist, innfrysing, hjemmesalg, som syltebær i direktesalg eller brukes i egen

videre foredling. De fleste produsenter har ulike kombinasjoner av dette.

Analysene er totalanalyser der vi på inntektssida har med alle salgsinntekter av forskjellige salgsvolum og bærkvaliteter samt tilskudd. På utgiftssida er det med både tunnelkostnader, anleggskostnader ut fra normal fornyingstakt i feltene, variable kostnader i bærår, alle innleide arbeidskostnader, plukke-, emballasje,- og fraktkostnader, alle faste kostnader til maskiner og bygninger og andre utgifter til strøm, vann, forsikringer osv. Da får vi fram arbeidstidsbehov, hvordan ulike kostnadselementer påvirker kostnad i kr/kg bær, overskudd/lønn til familien selv både angitt som totaloverskudd, per dekar, per kg bær og per meter rad i feltet. Dessuten gjøres en del analyser på økonomisk effekt av mulige endringer, for eksempel om andelen hjemmesalg økes, hvordan det blir med endret plukkehastighet på plukkere, endret avlingsnivå osv. Målet er at parameteren overskudd per meter rad kan være en sammenligningsparameter mellom ulike produksjoner og driftsopplegg. Beregningene fortsetter i 2024 og 2025.

Hva har vi funnet ut til nå:

  • Det er stor variasjon i nettoinntjening. Det er store gårder med mange dekar og høy oppgjørspris som nesten ikke tjener noe fordi avlingsnivået er for lavt. På den annen side er det også gård med bare 8 dekar bringebær i jord på friland med gode avlinger, effektive plukkere som har over 400 000 kr i årlig nettooverskudd. Veldig avgjørende for økonomien er oppnådd avlingsnivå og bra plukkehastighet.
  • Ved langskuddproduksjon i tunnel er en særlig sårbar for å ikke tjene penger. Der er det store årlige utgifter til planter og tunneler. Avlingsnivå på minimum 1,5 kg/ cain til bra pris over 110 kr/kg er helt avgjørende for å ha brukbar nettoinntjening. Avlingssvikt på 10% gir hele 40% redusert netto årlig overskudd til produsenten. Da er det viktig med gode planter og høy kompetanse som sikrer avlingene.