I samme felt som er omtalt i artikkelen foran som sortsforsøk med økologiske bringebær, har vi etablert et gjødslingsforsøk.
Dyrking av økologisk bringebær har liten tradisjon i Norge og vi har dermed liten kunnskap om riktig og mest mulig økonomisk gjødsling til denne produksjonen. Det kan brukes både tørrgjødsel som Grønn 11-3-7 eller Marihøne pluss, men også flere ulike flytende gjødseltyper som vi kan tilsette i dryppvanningslangene.
Totalt areal er to dekar, inkludert kantsoner og litt avstand mellom tunnel og friland. Det er 2 tunneler hver på 8 x 55 meter, og det er to rader per tunnel med tilsvarende radavstand og areal på friland. Før planting ble det tatt jordanalyse for pH og næring og jorda er kalket, gjødslet og klargjort optimalt før planting. Jorda er også analysert for og funnet ok med hensyn til frittlevende skadenematoder. I hele feltet ble det plantet på opphøyet drill dekka med vevd duk (mypex) og med dryppvanning.
For hvert av de to hoveddyrkingssystemene, friland og tunnel, skal det prøves ut ulike gjødslingsstrategier. Vi har registrert på totalt 7 forsøksruter, 4 i tunnel og 3 på friland.
Vi har valgt to forskjellige gjødslingsstrategier.
Gjødsling 1: 70% av N tilføres som Grønn 11-3-7 om våren og 30% tilføres i dryppvanning i vekstsesongen
Gjødsling 2: 50% av N tilføres som Grønn 11-3-7 om våren og 50% tilføres i dryppvanning i vekstsesongen.
I tillegg er det tatt hensyn til utvasking av næringsstoffer på friland, så det er tilført noe mer gjødsel totalt på frilandsruten. Den fordelingen er:
Tunnel: 10,9 kg N totalt/ daa
Friland: 13,3 kg N totalt / daa
Som fastgjødsel om våren har vi brukt Grønn 11-3-7, og som flytende gjødsel har vi brukt Biorg N (8-2-3) og Biorg K (3- 0,2-7) fra Grønngjødsel i Rakkestad.
Grønn 11-3-7 ble tilført 11. mars, Biorg N i perioden 11.mai - 19.juni og Biorg K i perioden 20.juni – 31.juli.
Feltet ble høstet 3 ganger i uka i perioden 5. juli til 11. august med totalt 17 høstedager. Det er en liten tendens til noe større bær i tunnel med gjødselstrategi 1, mens det var flest kg bær per daa på friland med gjødsling 1.
Det var minst frasortert i tunnel med gjødsling 1 og friland med gjødsling 2, og dermed størst andel salgsvare med 91%.
Tunnel er noe tidligere enn friland, og gjødsel strategiene utgjør ikke forskjeller på tidlighet.
Ved lagertesten av bæra er det bæra høstet i tunnel med gjødsling 2 som har lengst holdbarhet med 10 dager mot gjødsling 1 som har 9 dager. På friland er det henholdsvis 7 dager med gjødsling 2 og 8 dager med gjødsling 1. Utført i 2022.
Smakstest fra 2022 viser at bær fra tunnelen smaker noe bedre enn fra friland. Det ble ikke utført smaks- og lagertest i 2023.
Vi trenger enda mer kunnskap for å kunne konkludere med hva som er den beste strategier når det gjelder gjødsling til økologiske bringebær. Videre har vi sesongen 2024 der vi skal gjennomføre de sammen utprøvingene, og dermed få mer kunnskap om gjødsling.