Konserveringsmetoder
To konserveringsmetoder for gras er aktuelle. Det er:
- Høyberging
- Ensilering
Valg av konserveringsmetode vil være viktig premissgiver for hvilke tekniske løsninger en velger ved grashøstinga.
Høyberging dreier seg om en prosess det man med utgangspunkt i høstet gras vil transformere dette til lagerstabil vare i form av tørt høy. Ved tørking vil man bestrebe seg på å få vanninnholdet redusert til under 17 %, som er lagerstabil vare. Det betyr at med utgangspunkt i f.eks ei råavling på 3000 kg/daa, så vil tørrstoff-avlinga under disse betingelser være ca. 500 kg/daa. Dette er ei formidabel eliminering av betydelige vannmengder.
Ved ensilering oppnås lagerstabil vare gjennom ensileringsprosessen. For utførlig informasjon om denne prosessen, se her. Kort beskrevet er ensilering en gjæringsprosess som foregår uten tilgang på oksygen. Gjennom pakking og innpakking i plast samt ved tilsetting av ensileringsmiddel legger en til rette for melkesyregjæring. Forutsatt en vellykket gjæringsprosess ender graset opp i et holdbart og lagringsstabilt fôr - surfôr.
Ensilering er den dominerende konserveringsmetode for gras i Norge. Antakeligvis er det bare 5-10 % av grasavlingene som konserveres som tørt høy, resten ensileres. Fordelinga mellom rundballeensilert grovfôr og fôr ensilert i siloer antas nå å være om lag 70/30; og andelen rundballeensilert fôr har økt sterkt
de siste år. I takt med strukturendringene i landbruksnæringen så antas andelen rundballeensilert grovfôr fortsatt å være økende.