Høyberging - utstyr
Slåmaskiner
Slåmaskiner er av tre hovedtyper
Type | Momenter - fakta |
Knivbjelkeslåmaskin | Tidligere dominerende type, fortsatt i noe bruk. Gunstig ved bruk ved slått motskårs der det har vært legde. Trepunktsmontert. Tre hovedtyper; spisse fingre, korte fingre og type med dobbel kniv Svakere arbeidskapasitet enn de to andre hovedtypene, grunnet lav framdriftshastighet og arbeidsbredde, vanligvis opptil ca 1,5m |
Rotorslåmaskin | Mye brukt. Kan leveres med stengelknekker. Trepunktsmontert Har to til fire store skiver med skivediameter 75-100 cm. Det er påmontert vendbare kniver med periferihastighet 80-85 m/s Stubbhøyde reguleres med toppstagtilpasning eller ved bruk av glidesko. Framdriftshastighet inntil 15 km/t. Arbeidsbredder fra 1,5 til 4,0 meter. |
Skiveslåmaskin | Mye brukt. Trepunktsmontert eller slepemontert. Kan frontmonteres dersom kraftuttak framme - en klar driftsmessig fordel. |
Stengelbehandlingsutstyr
Stengelbehandlingsutstyret er utstyr som vanligvis er en integrert del av skiveslåmaskinutstyret. Den tekniske utforming av utstyret varierer. Graset blir behandlet enten ved stengelstryking, stengelknekking eller stengelknusing. Intensiteten i denne behandlinga kan reguleres. Ved fornuftig stengelbehandling vil en under normale forhold berge i hus mer næringsrikt for enn uten slikt utstyr. Riktig innstilling og bruk ved gjeldende værforhold er viktig. For sterk stengelbehandling i særlig drivende vær ved høye temperaturer kan lett medføre tap.
Rivere/ vendere
Rivere/ vendere er utstyr som er aktuelt å bruke etter at graset er slått og eventuelt behandlet med stengelbehandlingsutstyr. Ved å benytte kombinasjonsredskaper kan man spre, vende, samle opp og rake graset på jordet. Det finnes et utall tekniske løsninger og betegnelser som f.eks rotorvender, rotorvenderiver, rotorrive, beltevendere, sylinderhøyvender, fingerhulsrive, kastehjulshøyvender med mer.
Disse betegnelser kan være litt forvirrende, og man grupperer disse derfor ofte i tre varianter, der alle er trepunktsmontert og kraftuttaksdrevet.
Type | Kjennetegn |
Vendere | Utstyr for å spre og vende gras |
River | Utstyr for å rake gras |
Kombinasjonsriver | Utstyr som både kan vende og rake gras. Mest brukt i Norge. Disse er igjen delt i to grupper:
|
Lessevogn
Lessevogn er betegnelsen på vogner for oppsamling av lagringstørt høy / fortørka høy. Dette er vogner med vanligvis stor kapasitet med lastevolum ofte fra 12 - 40 m3 og med nyttelaster fra 2-7 tonn. Opplasting av graset fra 1-2 dekar går derfor ofte unna på 5-7 minutter. Graset/høyet blir oppsamlet av en pick-up som fører graset inn i vogna. Deretter føres dette bakover via bunnkjede. Vanligvis har lessevogna tilpasset avlessingsutstyr. Dette sikrer effektiv avlessing. Pick-upen har normalt et snitteapparat med kniver som åpner for variabel snitting av foret. Videre har dette innstillbare støttehjul som sikrer korrekt innmating. En særlig innretning på en del lessevogner er svingbar bom. Dette muliggjør innsamling av graset uten at man forut kjører med traktor inn i denne plantemassen. Alternativt kan man samle inn graset ved kjøring i sentrum av grasstrengen. Utforming av vogner ensidig beregnet for tørrhøy eller for fortørket gras til ensilering er ulik. Da påkjenningene er betydelige så er det helt andre krav til robust utforming av utstyr som skal handtere gras til ensilering enn tørrhøy. For å sikre god fylling så er slike vogner ofte utstyrt med grasnett. Doble hjulsett kan ofte være aktuelt.
En spesialitet for utforming av lessevogn er den norskproduserte Orkel Lessevogn (Orkel Splitt) (bildet, foto: Kolbjørn Eriksen) som har slaghøster som innlastingsapparat i stedet for pick-up og faste kniver. Dette er utstyr med god arbeidsstilling og enmannsbetjening. Kapasiteten på dette utstyret er svakere enn for ordinær pick-up lessevogn. Det skyldes at farten i høstearbeidet er lavere samt at vogna ikke blir så effektivt fylt som pick-up vognene. Den har god knusing og pakker massen godt. Effektkravet til traktoren er stort sammenlignet med effektkravet ved kun bruk av slaghøster.